Politie sporttest tijden
13 juli 2021 

Politie sporttest tijden

De sporttest, ook wel FMO (Fysiek Motorisch Onderzoek) genoemd, vindt plaats in een gymzaal op één van de locaties van de politie. Hier is een parcours opgebouwd uit verschillende onderdelen, die je testen op kracht, uithoudingsvermogen, explosiviteit en wendbaarheid. Je moet bij deze test snel kunnen wisselen tussen rennen, klimmen, springen, duwen, trekken en zware objecten verplaatsen. Dit weerspiegelt namelijk de werkzaamheden waar je mee te maken kan krijgen als je bij de politie werkt. Het parcours loop je in totaal vijf keer, waarvoor je afhankelijk van je leeftijd en geslacht maar beperkt de tijd heb.


Inhoudsopgave: 


politietest-coaching-programma


Hoe ziet het parcours er uit?

Het parcours bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst moet je van het eerste paaltje naar de tweede rennen, dan over een hoge kast en twee banken heen springen waarna je een zware kar van A naar B moet trekken. Vervolgens ren je naar de 3 grote ballen, die je twee keer één voor één in een nieuw vak moet tillen. Hierna begin je weer van voren af aan met een korte sprinten om de paaltjes heen en een sprong over de kast. Dit parcours moet je vijf keer herhalen. Wees niet bang dat je door de stress niet meer weet wat je moet doen, er is een coach aanwezig die je vertelt waar je precies heen moet.Hoeveel tijd heb ik voor de sporttest?

De tijd die je krijgt om vijf keer het parcours van de sporttest te lopen is afhankelijk van je leeftijd en je geslacht. Vrouwen krijgen meer tijd dan mannen en ook krijg je meer tijd naarmate je ouder wordt. Lees hieronder af hoeveel tijd jij precies krijgt:

Leeftijd

Tijd in minuten (vrouwen)

Tijd in minuten (mannen)

03:43

03:07

19-24

03:45

03:08

25-29

03:46

03:10

30-34

03:52

03:13

35-39

04:00

03:19

40-44

04:07

03:24

45-49

04:13

03:30

50-54

04:25

03:38

55-59

04:40

03:53

60-64

04:50

04:00


Sporttest gehaald of niet?

Wanneer je op locatie uitgenodigd wordt om de sporttest te doen, zal je op die dag ook een cognitie-, taaltest en een psychologisch onderzoek moeten ondergaan. Aan het einde van de dag zal je horen of je de testen gehaald hebt of niet. De uitslag krijg je vervolgens ook nog per mail toegestuurd. Wanneer je alle onderdelen positief afgerond hebt, is het eindrapport twee jaren geldig. Heb je de sporttest niet gehaald? Dan kan je het helaas niet direct nog een keer herkansen. Je zal je opnieuw moeten aanmelden voor een opleiding bij de politie, maar na een half jaar kan je het dus opnieuw proberen. Let er wel op dat je alle onderdelen van het selectieproces moet herhalen wanneer je je opnieuw aanmeldt.Tips om te trainen voor de sporttest

Al zijn de afzonderlijke onderdelen van de sporttest niet zo lastig om twee of drie keer uit te voeren, het is geen goed idee om zonder voorbereiding de sporttest in te gaan. Wanneer je het parcours enige malen herhalen moet is het toch zwaarder dan je denkt. Bereid je daarom goed voor op de test.

Jezelf goed voorbereiden kan je doen met de PolitieconditieApp. Deze is speciaal ontwikkeld om je te trainen voor de sporttest. Heb je het gewenste niveau bereikt, houd dan niet direct op met sporten. Een goede basisconditie is namelijk erg belangrijk gedurende de opleiding, maar ook daarna wanneer je als agent werkt. Tijdens je opleiding en later in het politievak zal je dezelfde sporttest jaarlijks moeten herhalen, dus zorg ervoor dat je fit blijft.Trainen zonder App

Bevalt de PolitieconditieApp je niet of kan je hem niet downloaden? Dan kan je natuurlijk ook andere oefeningen doen om jezelf klaar te stomen voor de sporttest. Een goede oefening om je basisconditie op peil te brengen is de coopertest. Bij de coopertest loop je in 12 minuten tijd een zo groot mogelijke afstand. Vrouwen onder de 30 jaar zullen zo’n 1900 meter moeten kunnen rennen en mannen 2400 meter. Daarnaast zal je ook de rest van je lichaam moeten trainen. Dit kan je doen door in twee minuten tijd zoveel mogelijk push-ups en sit-ups te doen. Pas met het trainen op dat je alle oefeningen netjes uitvoert, zodat je geen blessures krijgt.

 afstand sporttest per leeftijd


Waarom worden er zoveel vaardigheden van je verlangd in de sporttest?

Als je straks aan je opleiding begonnen bent zal je op een gegeven moment stage moeten lopen. Tijdens je stage zal je ervaren dat er flink wat actie komt kijken bij het politiewerk. Daarom heb je niet alleen sociale en cognitieve vaardigheden nodig, maar moet je ook fysiek fit zijn. Moet je iemand snel te hulp schieten of achtervolgen, dan heb je in ieder geval een basisconditie nodig. Tijdens de test moet je laten zien dat je sterk genoeg bent, voldoende uithoudingsvermogen hebt en je vrij kan bewegen, omdat je ook tijdens je toekomstige werk in lastige situaties snel moet kunnen schakelen tussen bijvoorbeeld rennen, springen en zware voorwerpen verplaatsen.Wat wordt er nog meer van je verwacht om toegelaten te worden tot een opleiding?

Op dezelfde dag als de sporttest onderga je ook een cognitie-, taaltest en psychologisch onderzoek. Je persoonlijke competenties zijn namelijk ook erg belangrijk in het politievak. Kom je in een lastige situatie terecht? Dan moet je kunnen laten zien dat je sterk in je schoenen staat en het initiatief nemen kan om de situatie snel op te lossen. Daarnaast moet je je ook kunnen inleven in andere mensen om ze hulp te bieden. Tijdens de selectieprocedure zal je ook een lichamelijk onderzoek moeten ondergaan, waarbij onder andere je zicht, gehoor en beperkingen getest worden. Heb je bijvoorbeeld een chronische ziekte zoals suikerziekte? Dat kan een probleem zijn, omdat je misschien niet altijd op tijd insuline kan spuiten. Als laatste zal je achtergrond gecheckt worden, het belangrijkste is namelijk dat je te vertrouwen bent, omdat je bij de politie met gevoelige informatie om moet kunnen gaan en je een voorbeeld voor de samenleving bent.Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest