Om bij de politie te kunnen gaan werken moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen. Deze eisen worden voor een deel bepaald tijdens de selectieprocedure. Er zijn echter ook een aantal standaard toelatingseisen waaraan je moet voldoen voordat je de politietest kunt doen. Hier kun je lezen welke dit zijn. In sommige gevallen kun je ervoor zorgen dat je aan de toelatingseisen van de politie voldoet (bijvoorbeeld een diploma halen). In sommige gevallen moet je echter even wachten als je bij de politie wilt (minimale leeftijd). Daarnaast zijn er nog gevallen waarin het helaas moeilijk wordt om bij de politie aan de slag te gaan (bijvoorbeeld medisch ongeschikt). Het is in ieder geval een goed idee om je er alvast in te verdiepen.
 


Inhoudsopgave: 

[[showindex]]



Minimale leeftijd

Bij de toelatingseisen van de politie is de minimale leeftijd een onderdeel. Wat deze leeftijd is, hangt een beetje af van de opleiding die je gevolgd hebt. Als je jonger bent dan 17, kun je in ieder geval nog niet bij de politie gaan werken. Als je de politieopleiding van mbo 2 hebt gevolgd, is 17 ook de minimale leeftijd. Er zijn echter meerdere politieopleidingen. Bij andere opleidingen word je ook opgeleid om een vuurwapen te gebruiken. Dit is voor zeventienjarigen niet toegestaan. Vandaar dat de minimale leeftijd om bij de politie te gaan voor andere opleidingen 18 jaar is. Als je jonger bent, zul je dus nog even geduld moeten hebben.



Opleiding en diploma

Zoals zojuist gezegd zijn er verschillende politieopleidingen. Een van de toelatingseisen is in ieder geval dat je een diploma hebt van een politieopleiding. Dit kan een politieopleiding op mbo-niveau of op hbo-niveau zijn. Ook duren niet alle opleidingen even lang. Het is een goed idee om je hierop te oriënteren als je een politieopleiding wilt volgen. In ieder geval is een diploma van een van deze opleidingen vereist. Een buitenlands diploma is ook geldig. Let er wel op dat je in dat geval een diplomawaardering moet hebben. Deze kun je zelf aanvragen bij ‘Internationaal Diplomawaardering’. Als je nog geen diploma hebt omdat je nog eindexamen moet doen, is dit geen probleem. Je diploma moet je dan op een later moment laten zien.


Nederlands kunnen spreken

Een ander aspect van de toelatingseisen van de politie, heeft te maken met het Nederlands. Het is belangrijk dat je de Nederlandse taal goed genoeg beheerst. Je hoeft hiervoor geen moedertaalspreker te zijn van het Nederlands. Als je Nederlands als tweede taal hebt, maar het wel minstens op niveau B2 kunt spreken, is dit ook goed.
Nederlandse vlag


Nederlands als nationaliteit

Als je bij de politie aan de slag wilt in Nederland, moet je ook Nederlands als nationaliteit hebben. Ook in dit geval is het geen probleem als dit niet je eerste nationaliteit is. Zolang je het als nationaliteit hebt, is het prima. Let er wel op dat dit, net als de vorige toelatingseisen, geregeld moet zijn voor je een verdere sollicitatieprocedure ingaat. Vraag de Nederlandse nationaliteit dus tijdig aan als je deze nog niet hebt en wilt solliciteren bij de politie. Het kan namelijk even duren voordat alles omtrent de aanvraag geregeld is.


Rijbewijs

Veel van de toelatingseisen worden getest tijdens de politietest. Hierover kun je zo meteen meer lezen. Een toelatingseis die wel nog van tevoren in orde moet zijn, is het hebben van een rijbewijs. Deze moet je zelfs al hebben als je aan je opleiding begint. Als je bij de politie gaat werken, moet je namelijk kunnen rijden in een politieauto. Rijden in een politieauto is een onderdeel van de politieopleiding. Hiervoor word je dus opgeleid, maar het is wel nodig om van tevoren al een rijbewijs B te hebben.



De sollicitatieprocedure

Als je aan de bovenstaande toelatingseisen van de politie voldoet, kun je solliciteren. Dit betekent echter niet dat je automatisch geschikt bent om bij de politie te gaan werken. Hiervoor zul je nog een sollicitatieprocedure moeten doorlopen. Je wordt op verschillende onderdelen getest tijdens de procedure. Een paar belangrijke onderdelen die erg belangrijk zijn als je bij de politie wilt, worden nu uitgelicht. Tijdens de procedure zul je ook een taaltoets en capaciteitentoets doen. Het kan ook zo zijn dat je daar te laag voor scoort. Het betekent dus niet dat je meteen aan alle toelatingseisen voldoet als je wel aan de onderstaande eisen kunt voldoen.


Fysiek geschikt

Als je bij de politie aan de slag wilt, zul je dat fysiek aan moeten kunnen. Hierbij gaat het om snelheid en uithoudingsvermogen, maar dat niet alleen. Je moet ook behendig zijn en genoeg kracht hebben. Op deze onderdelen word je getest als je aan de politietest deelneemt. Dit wordt gedaan tijdens de fysieke vaardigheidstoets (ook wel de sporttest genoemd).


Mentaal geschikt

Niet alleen je fysieke gesteldheid is van belang als je toegelaten wilt worden. Ook mentaal moet je het politiewerk aankunnen. Als je angsten zoals claustrofobie of hoogtevrees hebt, of psychische klachten, dan kan dit voor problemen zorgen bij de politie. Dit geldt ook voor alcohol- en drugsverslaving. Als je fysiek en mentaal geschikt bent, betekent het nog niet dat je alle nodige eigenschappen bezit. Het helpt in ieder geval wel erg mee als je fysiek en mentaal geschikt bent.


De gewenste eigenschappen

Tijdens de politietest wordt er ook gekeken of je de gewenste eigenschappen hebt. Je zult tijdens deze test onder andere een persoonlijkheidsvragenlijst in moeten vullen. Zo wordt duidelijk of je geschikt bent voor politiewerk. Een voorbeeld van een eigenschap die belangrijk is, is communicatieve vaardigheid. Daarnaast is empathie belangrijk, net zoals het kunnen nemen van beslissingen. Dit zijn slechts voorbeelden: tijdens de politietest wordt er gekeken of je alle nodige eigenschappen bezit. Ook betrouwbaarheid is belangrijk. Daarom wordt er onder andere gekeken of je wel eens met de politie in aanraking bent geweest. Daarbij is het natuurlijk belangrijk wat de reden daarvan was.

Communicatieve vaardigheid is een belangrijke eigenschap, daarom wordt in deze video uitgelegd hoe je dat kan verbeteren:



Geschikt op medisch gebied

Wat ook belangrijk is, is de vraag of je medisch geschikt bent om bij de politie te gaan. Zo is het belangrijk dat je scherp kunt zien op afstand en een goed gehoor hebt. Ook beperkingen aan armen of benen of rugklachten kunnen voor moeilijkheden zorgen tijdens politiewerk. Dit geldt ook voor bepaalde medicatie die bijvoorbeeld het evenwicht beïnvloeden. Twijfel je of je op medisch gebied geschikt bent? Dan is het verstandig dit van tevoren na te gaan. Tijdens de politietest vindt er een medische keuring plaats. Je kunt het echter beter eerder weten als je niet voldoet op medisch gebied. 



Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan


About the author

Bereid je optimaal voor op de Politie test!

arrow_drop_up arrow_drop_down