Cognitieve Test Politie: wat kun je verwachten en hoe bereid je je voor?
03 mei 2023 

Cognitieve Test Politie: wat kun je verwachten en hoe bereid je je voor?

Als je solliciteert naar een baan bij de politie, dan is de kans groot dat je een cognitieve test moet afleggen. Deze test wordt gebruikt om te bepalen of je over de juiste vaardigheden en competenties beschikt om succesvol te zijn als politieagent. In dit artikel gaan we dieper in op de cognitieve test voor de politie. We bespreken wat de test inhoudt, waarom deze wordt afgenomen en wat je kunt verwachten als je de test moet afleggen.


Inhoudsopgave:

 


Wat is een cognitieve test?

Een cognitieve test is een gestandaardiseerde test die wordt gebruikt om de mentale vaardigheden en capaciteiten van een persoon te meten. Dit kan onder andere de volgende vaardigheden omvatten:

 • Analytisch denken
 • Ruimtelijk inzicht
 • Verbaal redeneren
 • Numeriek redeneren
 • Concentratie
 • Geheugen
 • Snelheid van informatieverwerking


Waarom wordt de cognitieve test afgenomen?

De cognitieve test wordt afgenomen om te bepalen of een sollicitant over de juiste vaardigheden en competenties beschikt om te werken als politieagent. Het werk van een politieagent vereist een breed scala aan vaardigheden, waaronder kennis van de wet, communicatieve vaardigheden, fysieke fitheid en mentale kracht. De cognitieve test is bedoeld om te bepalen of een sollicitant deze vaardigheden bezit.


Wat kun je verwachten van de cognitieve test?

De cognitieve test voor de politie bestaat meestal uit verschillende onderdelen, waaronder:

1. Verbaal redeneren

Dit onderdeel van de test meet je vermogen om informatie te begrijpen en logisch te redeneren op basis van die informatie. Je krijgt bijvoorbeeld een stelling en moet vervolgens aangeven of deze waar is, niet waar of niet te beoordelen is op basis van de informatie die wordt verstrekt.

2. Numeriek redeneren

Dit onderdeel van de test meet je vaardigheden op het gebied van numeriek redeneren. Je krijgt bijvoorbeeld een serie getallen en moet vervolgens aangeven welk getal er ontbreekt in de reeks.

5. Geheugen

Dit onderdeel van de test meet je vermogen om informatie te onthouden en terug te roepen. Je krijgt bijvoorbeeld een lijst met woorden te zien en moet vervolgens aangeven welke woorden je onthouden hebt.

6. Snelheid van informatieverwerking

Dit onderdeel van de test meet hoe snel je informatie kunt verwerken. Je krijgt bijvoorbeeld een reeks letters te zien en moet vervolgens aangeven of er twee dezelfde letters na elkaar staan.

De test wordt over het algemeen afgenomen op een computer en duurt ongeveer twee uur. Het is belangrijk om goed uitgerust en alert te zijn voordat je de test aflegt. Neem de tijd om goed te ontbijten en zorg ervoor dat je op tijd op de test locatie bent.


Hoe kun je je voorbereiden op de cognitieve test?

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de cognitieve test voor de politie. Ten eerste is het belangrijk om goed uitgerust en alert te zijn. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en goed eet voordat je de test aflegt.

Daarnaast zijn er verschillende boeken en online cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je vaardigheden op het gebied van numeriek redeneren, verbaal redeneren en ruimtelijk inzicht te verbeteren. Je kunt ook oefentests doen om te wennen aan de tijdsdruk en de vraagstelling van de test.


Cognitieve test politie oefenen

Loading...


Tips voor het afleggen van de cognitieve test

 • Lees de instructies zorgvuldig door voordat je aan de test begint.
 • Neem de tijd om elke vraag zorgvuldig te lezen en te begrijpen voordat je een antwoord geeft.
 • Probeer niet te veel tijd te besteden aan moeilijke vragen. Ga door naar de volgende vraag als je het antwoord niet weet.
 • Werk zo snel mogelijk, maar maak geen slordigheidsfouten.
 • Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om elke vraag te beantwoorden. Blijf niet te lang bij een vraag hangen.


Conclusie

De cognitieve test voor de politie is bedoeld om te bepalen of een sollicitant over de juiste vaardigheden en competenties beschikt om te werken als politieagent. De test meet onder andere de vaardigheden op het gebied van verbaal en numeriek redeneren, ruimtelijk inzicht, concentratie, geheugen en snelheid van informatieverwerking.

Om je voor te bereiden op de test is het belangrijk om goed uitgerust en alert te zijn en om te oefenen met verschillende vaardigheden. Tijdens de test is het belangrijk om de instructies zorgvuldig te lezen, elke vraag zorgvuldig te lezen en te begrijpen, en snel en accuraat te werken.


Veelgestelde vragen over de cognitieve test politie

Is de cognitieve test voor de politie moeilijk?

De moeilijkheid van de test hangt af van je vaardigheden en ervaring. Door te oefenen en je goed voor te bereiden kun je de kans vergroten om de test succesvol af te leggen.

Hoe lang duurt de cognitieve test voor de politie?

De test duurt meestal zo'n twee uur.

Kan ik me voorbereiden op de cognitieve test voor de politie?

Ja, er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de test, zoals oefentests en het verbeteren van je vaardigheden op het gebied van numeriek redeneren, verbaal redeneren en ruimtelijk inzicht.

Wat gebeurt er als ik niet slaag voor de cognitieve test voor de politie?

Als je niet slaagt voor de test, kun je in sommige gevallen opnieuw de test afleggen. Het is belangrijk om te kijken naar de reden waarom je niet geslaagd bent en om te werken aan het verbeteren van je vaardigheden voordat je de test opnieuw aflegt.

Wat zijn de consequenties als ik niet slaag voor de cognitieve test voor de politie?

Als je niet slaagt voor de test, kun je niet doorgaan met de sollicitatieprocedure voor de functie van politieagent.


Nog meer oefenen?
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest