Je boekt resultaat met cognitieve testen oefenen

Solliciteren bij de politie brengt veel verschillende toetsen en testen met zich mee. Een daarvan is de capaciteitentest. Deze wordt ook ook wel de cognitieve test genoemd. Het is van belang dat je deze cognitieve testen oefenen gaat om een zo hoog mogelijke score te behalen. Op deze manier kun je namelijk indruk maken op jouw potentiële werkgever, waardoor de kans op de baan vele malen groter wordt. Onderstaande informatie geeft jou meer inzicht in de betekenis van de cognitieve testen, hoe je deze oefenen moet en welke onderdelen jij kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure van de politie. 

 

Inhoudsopgave

  • Uitleg cognitieve testen
  • Meer inzicht in jezelf en jouw kwaliteiten
  • Onderdelen van de cognitieve testen
  • Meerdere varianten letterpatronen
  • Cijferreeksen voor numerieke vaardigheden
  • Jouw woordenschat komt aan bod
  • Cognitieve testen oefenen
  • Herhaling zorgt voor meer zelfvertrouwen
  • Uitleg cognitieve testen

    Cognitieve testen staan bekend als cognitieve vaardigheids- of intelligentietest. Zoals de naam al zegt, worden jouw vaardigheden en intelligentie getoetst aan de hand van verschillende vraagstukken. Deze testen worden ingezet wanneer meer kennis moet komen over jouw vaardigheden voor bepaalde werkzaamheden. De toets wordt daarom ook altijd aangepast aan het werkveld, waardoor de noodzakelijke kwaliteiten in beeld kunnen worden gebracht. De resultaten geven meer inzicht in jouw sterke en zwakke punten en kunnen voor een goede indicatie zorgen voor zowel jezelf als jouw werkgever. 

    De cognitieve testen oefenen gebeurt daarom aan de hand van meer informatie opzoeken over de verschillende testen en de mogelijke vraagstukken die jij kunt krijgen. Zo weet je immers meer over wat jou te wachten staat. Weet je niet precies wat je moet kennen om bij de politie te gaan en kun je het ook niet vinden via het internet, dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met het bedrijf om hier navraag over te doen. Zo laat je ook direct zien dat je toegewijd bent om de functie te bemachtigen en heb je voor jezelf een houvast om mee te gaan werken. 

    Meer inzicht in jezelf en jouw kwaliteiten

    De cognitieve testen zijn voornamelijk bedoeld om jezelf meer inzicht te geven in jouw kernkwaliteiten. Je kunt aan de hand van de uitkomst namelijk weer verder gaan oefenen en jezelf blijven ontwikkelen tijdens jouw loopbaan. Daarnaast kun je goed zien welke sterke punten je in kunt zetten tijdens jouw werkzaamheden en welke zwakke punten er verder aangescherpt moeten worden. Dit kan ook voor jouw werkgever van belang zijn, omdat hierop ingespeeld kan worden aan de hand van extra trainingen en cursussen. Het is echter van belang dat je al een goede score behaald hebt tijdens de cognitieve testen voordat je bij de politie aan de slag gaat. 

    Voordat je aan de slag gaat met cognitieve testen oefenen en de officiële capaciteitentest krijg je een aantal voorbeeldvragen te zien. Deze voorbeeldvragen zijn ervoor bedoeld dat je weet wat jou te doen staat. Je kunt deze vragen alvast invullen om voor jezelf te kijken waar je meer tijd op kunt winnen. Deze vragen tellen echter niet mee voor jouw uiteindelijke score. Pas wanneer de voorbeeldvragen gedaan zijn, kun je verder gaan aan de rest van de toets en begint het echte werk. 

    Onderdelen van de cognitieve testen

    Cognitieve testen oefenen begint met meer inzicht te krijgen in de verschillende onderdelen die jou te wachten staan. Bij de politie bestaat de test uit drie verschillende onderdelen, terwijl bij veel andere bedrijven meer onderwerpen voorbij kunnen komen. De onderdelen die je bij de test van de politie kunt vinden zijn letterpatronen, cijferreeksen en woordrelaties. Hieronder volgt per onderdeel een uitleg, welke jou verder kan helpen bij het oefenen van de vraagstukken en de voorbereidingen op de selectiedag waarop de capaciteitentest plaatsvindt. 

    Te beginnen met letterpatronen. Deze letterpatronen worden ook vaan anagrammen genoemd. Hiermee worden jouw taalkundige vaardigheden en logisch redeneren getoetst. Aan de hand van verschillende letters en lettergrepen moet jij woorden maken, maar ook kan het voor komen dat je de ontbrekende letters in moet vullen. Er zijn dus verschillende varianten, welke je al tegen kunt komen wanneer je cognitieve testen oefenen gaat. Je moet goed weten wat de verschillen zijn, zodat je ook weet hoe je ieder onderdeel aan moet gaan pakken en de letterpatronen zonder fouten doorstaat. 

     

    Meerdere varianten letterpatronen

    De letterpatronen met losse letters kunnen voor veel mensen als lastig worden ervaren. Wanneer je cognitieve testen oefenen gaat, moet je jouw concentratie hier goed mee vasthouden. Alleen op deze manier zie jij welke woorden er gevraagd worden. Het kan voor komen dat je de letters S – F – E – L te zien krijgt. Hierbij is het goed om in eerste instantie te kijken naar de beginletter. Als je de beginletter hebt gevonden, heb je vaak ook de rest van het woord helder. Jouw hersenen zijn namelijk geneigd om uit zichzelf woorden te maken met de letters die er te zien zijn, zolang je de beginletter maar hebt. 

    Een andere variant die je tegen kunt komen tijdens het cognitieve testen oefenen is een nieuw woord maken met de letters van het gegeven woord. Je begint altijd met eenvoudige woorden, maar naarmate je verder in de test zit, worden de woorden lastiger en zijn er ook meer letters om te gebruiken. Het belangrijkste is dat je alle woorden gebruikt die het gegeven woord te bieden heeft. Een voorbeeld hiervan is ‘niest’. Je moet dus met de letters N – I – E – S -T een nieuw woord maken. Hier kun je bijvoorbeeld ‘seint’ of ‘niets’ mee maken door de letters in een andere volgorde te zetten. 

    Naast bovenstaande varianten krijg je met nog twee varianten te maken tijdens het cognitieve testen oefenen. De eerste is meerdere lettergrepen, waarbij er een lettergreep te veel is gegeven. De lettergreep die te veel is toegevoegd is bedoeld om jou op het verkeerde spoor te zetten. In sommige gevallen maakt deze ene lettergreep veel verschil, doordat het een combinatie van letters is die er in feite tussen lijkt te passen. Soms is het echter wel snel duidelijk dat deze lettergreep er niet bij hoort. De laatste variant is de variant met missende letters. Hierbij is het grootste gedeelte van twee woorden gegeven. Daarbij zijn ook drie letters gegeven. Het is de bedoeling dat je aangeeft welke letter hier niet in thuis hoort. 

    Cijferreeksen voor numerieke vaardigheden

    Cijferreeksen is ook een onderdeel van de cognitieve testen. Dit onderdeel test jouw numerieke vaardigheden en logisch redeneren. Je ziet een reeks aan cijfers, waarbij aan het einde een lege plek is gelaten. Aan de hand van logisch redeneren en met behulp van enkele rekensommen kun je de lege plek invullen. Er zit altijd een logica in verstopt, zelfs als deze er niet in lijkt te zitten. Je zult deze logica moeten ontdekken voordat je een antwoord gaat geven op de vraag. Hoe vaker je de cognitieve testen oefenen gaat, hoe sneller je de reeks af kunt maken en hoe minder fouten je uiteindelijk maakt. 

    De logica bij cijferreeksen kun je vinden door naar de eerste twee cijfers te kijken. Als je hier het verband tussen hebt gevonden is het verstandig om dit ergens op te schrijven. Je zult er later immers nog een keer naar terug moeten kijken. Daarna ga je naar het tweede en derde cijfer. Ook deze twee hebben weer een bepaald verband. In sommige gevallen is dit hetzelfde verband als tussen het eerste en tweede cijfer, maar soms kan hier ook een ander verband in te ontdekken zijn. Je moet daarom iedere keer wanneer je een verband ontdekt, zorgen dat je deze onthoudt. Het kan namelijk zo zijn dat er eentje bij komt naarmate je verder in de reeks komt, maar ook dat er afgetrokken wordt om tot het juiste verband te komen. 

    Op deze manier ontstaat er een mix tussen rekenkundige verbanden, waardoor jij de cijferreeksen op kunt lossen tijdens het cognitieve testen oefenen. Je hebt hierdoor een geheel nieuw inzicht gekregen en kunt steeds sneller ontdekken wat de vragen zijn. Let hierbij wel op dat er niet alleen eenvoudige reeksen tussen gaan zitten, maar ook lastigere cijferreeksen. Ondanks dat je in eerste instantie gemakkelijk door de vragen heen komt, kan het dus ook voorkomen dat je meer moeite moet doen. Het blijft daarom belangrijk om jouw aandacht erbij te houden tijdens de toets. 

     

    Jouw woordenschat komt aan bod

    Het laatste onderdeel dat je tegenkomt tijdens het cognitieve testen oefenen is woordrelaties. Deze woordrelaties komen, net als letterpatronen, in verschillende varianten voor. Zo moet je aan kunnen geven welk woord het beste bij het gegeven woord past, wat het tegenovergestelde van het gegeven woord is, het ontbrekende woord invullen en de onderlinge verbanden van woorden kunnen aantonen. Woordrelaties draaien dus om synoniemen, tegenstellingen en verbanden. Je moet hier een goede woordenschat voor hebben wil je deze opdracht tot een goed einde kunnen brengen. 

    Bij veel toetsen zul je deze opdrachten tegenkomen als het onderdeel antoniemen of analogieën. Bij analogieën draait het om de verbanden tussen woorden. Je krijgt hier meerdere woorden gegeven, die allemaal hetzelfde verband onderling hebben en daarbij ook een bepaalde relatie tot elkaar. Ook hiervoor is een goede woordenschat vereist. Een goede woordenschat krijg je alleen door veel te lezen, gesprekken te voeren met anderen en aantekeningen te maken aan de hand van de bevindingen die je maakt. Hierdoor leer je woorden herkennen, ga je synoniemen tegenkomen van alle woorden en daarbij dus ook de tegenovergestelde woorden.

    Cognitieve testen oefenen

    Cognitieve testen oefenen begint dus bij een goede woordenschat hebben. Als je merkt dat je dit nog niet hebt, kan het verstandig zijn om dit in eerste instantie geregeld te hebben. Je hebt het immers bij twee onderdelen nodig. Daarnaast moet je veel oefeningen maken om alle onderdelen onder de knie te krijgen en gewend te raken aan de vraagstellingen. Hier moet je al mee beginnen vanaf het moment dat je weet dat je de capaciteitentest moet gaan maken, zodat er genoeg tijd overblijft voor herhaling van de opdrachten. 

    Je kunt daarom het beste een goede planning maken. Deze maak je aan de hand van een tijdsindeling, waarin je niet alleen de onderdelen van de capaciteitentest meeneemt, maar ook de voorbereiding van de andere delen van jouw sollicitatie en de verplichte werkzaamheden die jij op een dag te doen hebt. Hierdoor kun je niets over het hoofd zien en beginnen met het indelen van jouw dagdelen. Je kunt het oefenen voor de onderdelen het beste inplannen op momenten dat je jezelf het beste kunt concentreren. Voor de een is dit in de avond, terwijl een ander beter af is door het in de middag te doen. Je zult hier voor jezelf een afweging in moeten maken. Vergeet bij het maken van een planning ook niet om rustmomenten in te plannen. Je bent al snel geneigd om door te blijven gaan, zonder dat er ontspanning aan te pas komt. Dit komt jou niet geheel ten goede en je gaat merken dat jouw scores omlaaggaan. 

     

    Herhaling zorgt voor meer zelfvertrouwen

    Zodra de planning af is, kun je beginnen met het cognitieve testen oefenen. Lees hiervoor eerst de theorie door die bij de verschillende onderdelen gegeven staat. In deze theorie vind je vaak tips en oplossingsstrategieën die je toe kunt passen bij de vraagstukken. Hier kun je eventueel ook aantekeningen van maken, zodat je deze erbij kunt pakken als je even niet meer weet hoe je iets aan moet pakken. Als je alle vragen hebt geoefend en je merkt dat jouw score niet verder verhoogd wordt, moet je niet denken dat je klaar bent. Veel herhalen moet immers ook gebeuren. Met herhaling zorg je ervoor dat je de stof blijft onthouden en de vaardigheden overal bij kunt toepassen. Door alles te onthouden ga je het er ook beter vanaf brengen tijdens de officiële cognitieve test van de politie en kun je een hogere score behalen dan andere sollicitanten en de normgroep. 

    Veel herhalen en voor de cognitieve testen oefenen zorgt er ook voor dat je meer zelfvertrouwen hebt. Dit zelfvertrouwen kan jou tijdens jouw sollicitatie helpen. Je straalt dit uit en kunt hierdoor ook beter presteren onder tijdsdruk. Jouw toekomstige werkgever zal dit ook zien en je kunt hierdoor niet alleen een hoge score tijdens de capaciteitentest behalen, maar ook een betere beoordeling tijdens de overige onderdelen. Hier kun je immers met zelfvertrouwen jouw vaardigheden inzetten om alles naar behoren uit te kunnen voeren. 

    Nog meer oefenen
    Wil je nog meer oefenen? Doe dan de  Politietest Coaching. Met de  Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen.  Klik hier om verder te gaan