Figuurreeksen oefenen met uitleg + tips
31 oktober 2019 

Figuurreeksen oefenen met uitleg + tips

Een assessment of capaciteitentest komt minimaal een keer in jouw leven op jouw pad. Ook als je gaat solliciteren naar een baan bij de politie ontkom je er niet aan. Jouw potentiële werkgever wil namelijk weten met wie hij of zij te maken heeft, welke competenties en vaardigheden je bevat en hoe jij deze inzet in bepaalde situaties. Een van de onderdelen die je tegen kunt komen tijdens de capaciteitentest is figuurreeksen. Je kunt figuurreeksen oefenen om een betere score te behalen tijdens de test. Hoe je dat doet, lees je in de informatie hieronder. Ook krijg je hier meer inzicht in wat de figuurreeksen inhouden en hoe je deze het beste op kunt lossen. 

 

Inhoudsopgave

politietest-coaching-programma

 

Figuurreeksen oefenen aan de hand van uitleg

Figuurreeksen oefenen houdt in dat je precies weet wat de figuurreeksen inhouden. Je moet immers weten hoe alles eruitziet en hoe je het aan moet pakken voordat je de oefeningen gaat maken. Figuurreeksen bestaan uit een reeks aan figuren, die elkaar logischerwijs opvolgen. Binnen de figuren staan pictogrammen, die een bepaalde verandering doorstaan. De verandering is de logica die jij moet vinden om de reeksen op te kunnen lossen en te kunnen bepalen welk figuur hier logisch op aansluit. 

man die een lampje heeft getekend die staat voor het uitleggen van de figuurreeksen

De veranderingen kunnen het verdwijnen of verschijnen van bepaalde elementen zijn. Daarnaast kunnen er bewegingen plaatsvinden van de elementen, zoals draaien, buigen en veranderen van vorm. Je zult hierdoor op ieder detail moeten letten om het verband tussen de figuren te kunnen ontdekken. Je moet namelijk alle veranderingen binnen het eerste figuur door kunnen voeren naar het volgende figuur om erachter te komen of deze logica nog steeds bestaat. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je deze details sneller gaat zien en dat je ook steeds sneller een antwoord kunt gaan geven. 

 

Veranderingen en overeenkomsten in de verschillende figuren

Er zijn verschillende vragen te vinden bij het onderdeel figuurreeksen. Zo moet je bijvoorbeeld de overeenkomst tussen de figuren ontdekken, maar ook de bewegingen die plaatsvinden. Je zult dus niet alleen op de figuren moeten letten, maar ook op de manier waarop een vraag is gesteld. Bij de overeenkomsten moet je letten op de elementen binnen de figuren die hetzelfde blijven. De uiterlijke kenmerken moeten daarom voor jou helder zijn. De hoeken, vormen van de elementen en de verschillende lijnen kunnen zowel veranderen als hetzelfde blijven. In dit geval moet je dus vertellen wat hetzelfde blijft en aan de hand daarvan het opvolgende figuur aangeven. 

Als je de bewegingen op moet gaan zoeken bij het figuurreeksen oefenen dan moet je kijken naar welke onderdelen er binnen een figuur veranderen. Het kan zijn dat een rechte lijn in de volgende figuren buigt, dat de hoeken van vorm veranderen of dat er elementen verdwenen zijn. Ook kunnen er elementen bijkomen. Je zult hierdoor ook elementen moeten gaan tellen. Houd er ook rekening mee dat elementen van plek kunnen veranderen. Ze kunnen naar een andere hoek verspringen, of een plek naar rechts of links verschuiven. Er zijn daarom altijd zaken waar je op moet letten om tot de juiste oplossing te komen. verschillende figuurreeksen

Hierbij kun je op een aantal punten letten. Zo zijn er verschillende vlakken te herkennen, zoals een gearceerd of gestippeld vlak. Ook zijn er doorgetrokken en onderbroken lijnen, grote en kleine figuren, rechte, scherpe en stompe hoeken en rondingen. Vraag jezelf daarom bij ieder element af wat er gebeurt en probeer deze zaken voor jezelf te benoemen. Als het voor jouzelf helder is, kun je de figuurreeksen sneller oplossen. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je precies weet waar je op moet letten en welke vragen je aan jezelf moet stellen om tot het antwoord te komen. 

 

Tips en trucs bij het figuurreeksen oefenen

De tips en trucs bij het figuurreeksen oefenen hebben niet alleen te maken met hoe je aan de slag gaat met de figuurreeksen, maar ook wat je kunt doen in het geval van twijfel. Al deze zaken kun je dus ook meenemen naar de capaciteitentest, waardoor je het er beter vanaf kunt brengen dan wanneer je niet geoefend hebt. 

De eerste tip is om zoveel mogelijk figuurreeksen oefenen te gaan. Het oefenen houdt niet op bij het doornemen van de theorie en het maken van enkele opgaven. Het is een lang proces, waardoor je steeds meer inzichten krijgt en verbanden sneller gaat herkennen. Je krijgt immers meer inzichten in hoe je bepaalde vraagstukken op moet lossen. Dit geldt niet alleen voor de figuurreeksen, maar ook voor de andere onderdelen van de capaciteitentest. 

 

Twijfel niet te lang maar heb genoeg zelfvertrouwen

Een andere tip is om tijdens het figuurreeksen oefenen vragen over te slaan waar je te lang bij blijft hangen. Soms krijg je het niet voor elkaar om een bepaald verband te ontdekken en duurt het heel lang voordat je door kunt naar de volgende vraag. Het is in zo’n geval beter om de vraag even over te slaan en je eerst te concentreren op andere vraagstukken, zodat je later nog een keer opnieuw kunt kijken. Soms heeft het alleen te maken met de verkeerde insteek waarmee je van start bent gegaan en dan kan een frisse blik op de vraag al helpen. Dit kun je ook doen tijdens de capaciteitentest zelf. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt en de vragen moet gaan afraffelen. 

Figuurreeksen oefenen draagt bij aan jouw zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen is nodig om alle opdrachten op de juiste manier te kunnen beantwoorden en om niet in paniek te raken om de grote hoeveelheid vragen die je moet beantwoorden. Met een juiste dosis zelfvertrouwen is de kans groter dat je een hoge score kunt behalen dan wanneer je de vraagstukken voor de eerste keer ziet. Hoe meer je oefent, hoe zekerder je wordt van je zaak. Blijf daarom oefenen, zelfs als je het idee krijgt dat je niet meer vooruitgaat. Oefening baart kunst en dat is precies waarom oefenen in jouw systeem moet blijven zitten. 

Voorbereidingen voor de capaciteitentest

De juiste voorbereiding begint al vanaf de dag dat je te horen hebt gekregen dat je de capaciteitentest moet gaan maken. Je kunt dan gelijk beginnen met figuurreeksen oefenen en zorgt er ook voor dat je de andere onderdelen onder de knie hebt. Je moet er echter wel voor zorgen dat alle onderdelen aan bod zijn gekomen tijdens de voorbereidingen en dat je de overige onderdelen van jouw sollicitatie niet over het hoofd ziet. Om ervoor te zorgen dat je overzicht behoudt, kun je een planning maken. 

Deze planning gebeurt aan de hand van een tijdsindeling. Schrijf hiervoor al jouw werkzaamheden onder elkaar. Denk hierbij niet alleen aan de onderdelen van de capaciteitentest, maar ook de andere onderdelen van jouw sollicitatie en de dagelijkse werkzaamheden die verricht moeten worden. Schrijf hier ook een schatting van de benodigde tijd bij. Zo krijg je een beter beeld van de tijden die je nodig hebt, waardoor het ook eenvoudiger in te plannen is in de verschillende dagdelen. 

Zodra je dit gedaan hebt, kun je aan de slag met figuurreeksen oefenen. Lees hiervoor de theorie door en maak de bijbehorende opdrachten. Probeer bij het oefenen naar een aspect van een figuur tegelijkertijd te kijken. Op deze manier zie je niets over het hoofd en kun je doorgaan naar het volgende aspect. Je moet immers de overeenkomsten en verschillen per figuur helder krijgen. Streep de antwoorden waarvan je zeker bent dat deze fout zijn weg, zodat er minder antwoorden overblijven om uit te kiezen. Dit kan helpen om stress te voorkomen. 

 

Alle onderdelen van belang voor de voorbereiding

Bij het oefenen voor de capaciteitentest is het ook van belang dat je de andere onderdelen doorneemt. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen die je binnen een bepaalde tijd moet maken. Je concentreren op een bepaald onderdeel kan er daarom voor zorgen dat je een minder goede score behaalt en dat je uiteindelijk niet aangenomen wordt voor de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt. Daarnaast werkt de afwisseling om het voor jezelf spannend te horen. Vaak dezelfde vraagstukken doornemen wordt eentonig, wat ertoe kan leiden dat je uiteindelijk geen motivatie meer hebt om te oefenen. 

Tijdens het figuurreeksen oefenen en de overige onderdelen van de capaciteitentest krijg je ook scores te zien. Het is goed om deze scores ergens te noteren. Zo kun je jouw voortgang controleren en bekijken waar je nog meer oefening voor nodig hebt. Aan de hand van de voortgang kun je jouw planning bijstellen. Je zult ongetwijfeld onderdelen hebben waar je minder moeite mee hebt. De tijd die je nodig hebt voor lastigere onderwerpen kun je hier vanaf halen, zodat je er zeker van bent dat ook de lastige onderwerpen eenvoudiger worden. Ook is jouw voortgang bijhouden goed voor jouw zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Als je weinig motivatie hebt om door te oefenen doordat dingen niet geheel naar wens verlopen, kun je kijken naar deze voortgang. De scores zijn immers iedere keer omhoog gegaan, waaruit jij de energie kunt halen om weer door te zetten en de vraagstukken opnieuw te kunnen beantwoorden. Het is daarom een stok achter de deur en daarnaast werkt het op een positieve manier voor jouw zelfvertrouwen. een vrouw die zich aan het voorbereiden is op de computer met een kladboekje

 

Blijf herhalen tot de dag van de capaciteitentest

Aan het einde van het oefenen ga je merken dat jouw score niet meer omhooggaat. Dit heeft te maken met het niveau dat jouw intelligentie aankan. Je intelligentie heeft een bepaald niveau. Dit niveau kun je niet overschrijden, waardoor de scores rond een bepaald getal blijven steken. Dit is niet het punt dat jij moet stoppen met oefenen. Je kunt vanaf nu gaan herhalen en werken aan jouw snelheid. Deze snelheid moet er uiteindelijk ook in gaan zitten. De grote hoeveelheid vragen die je tijdens de capaciteitentest moet beantwoorden binnen een beperkte tijd kan leiden tot tijdsdruk. Als jij onder deze tijdsdruk bezwijkt, raak je in paniek en kun je de capaciteitentest niet tot een goed einde brengen. De juiste hoeveelheid zelfvertrouwen en de snelheid die jij hebt opgebouwd kunnen jouw score positief beïnvloeden. 

 

 

Verder ontwikkelen aan de hand van de beoordeling

Aan het einde van de capaciteitentest ontvang je jouw beoordeling. Dit is een gemiddelde score van alle gemaakte onderdelen. Ook staat er per onderdeel aangegeven hoe je hierop gescoord hebt. Het is goed om naar deze scores te kijken om te zien waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Er zijn ongetwijfeld onderdelen waar je minder op gescoord hebt dan op andere. De onderdelen waar je goed op hebt gescoord zijn jouw sterke punten. Deze punten kun je inzetten om jouw ontwikkelpunten aan te pakken. Je kunt direct na de capaciteitentest opnieuw beginnen met oefenen om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Het is daarom belangrijk dat je de beoordeling bewaart, zodat je jouw zelfontwikkeling in jouw verdere loopbaan aan kunt tonen. 

Het zou kunnen zijn dat je afgewezen wordt op basis van de capaciteitentest. De test kan op zo’n moment als leermoment gezien worden. Je hebt immers meer inzicht gekregen in jouw kennen en kunnen en weet precies waar jou sterke en zwakke punten liggen. Het zou ook kunnen zijn dat je op basis van deze uitkomsten een geheel andere richting uit gaat denken dan je in eerste instantie deed. Wellicht vind je nieuwe beroepen die beter bij jouw vaardigheden passen. Je moet daarom nooit bij de pakken neer gaan zitten als je afgewezen wordt op basis van deze test, maar doorpakken en jezelf blijven ontwikkelen. 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan 

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest