De werkzaamheden bij de politie behoeven veel vaardigheden. Alle vaardigheden die je bezit, moet je in kunnen zetten om de taken uit te kunnen voeren en situaties op te kunnen lossen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat jouw potentiële werkgever van tevoren wil weten wat jouw vaardigheden zijn en op basis hiervan een beslissing kan maken of jij geschikt bent voor de functie waarnaar jij gesolliciteerd hebt. Jouw vaardigheden worden daarom getoetst aan de hand van een capaciteitentest. Een van de onderdelen die jij tegen gaat komen op deze test zijn letterpatronen. Je kunt letterpatronen oefenen om jouw score positief te beïnvloeden en de kans op de baan aanzienlijk te vergroten. Hoe je dit doet, lees je hieronder.
Inhoudsopgave
- Uitleg letterpatronen oefenen
- Een hoge score behalen door veel te oefenen
- De verschillende varianten bij letterpatronen oefenen
- De missende letters maken het jou eenvoudig
- Tips bij het letterpatronen oefenen
- Actief bezig zijn met letterpatronen oefenen
- Voorbereiden op de capaciteitentest en het onderdeel letterpatronen
Uitleg letterpatronen oefenen
Letterpatronen zijn een vast deel van de capaciteitentest die je moet afleggen als je wilt gaan werken bij de politie. Deze capaciteitentest toetst namelijk jouw vaardigheden. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende onderdelen die meerdere vraagstukken bevatten. Aan de hand van jouw score voor deze capaciteitentest kan een goede inschatting worden gemaakt of jij geschikt bent om de werkzaamheden binnen een bepaalde functie uit te voeren. Een werkgever hecht daarom veel waarde aan de uitslag van deze test. Niet alleen ontstaat er een helder beeld van jouw vaardigheden, ook kan dit als weerspiegeling dienen van jou als persoon op de werkvloer.
Het is daarom belangrijk dat je jezelf goed inleest en voor het onderdeel letterpatronen oefenen gaat. Deze letterpatronen kennen verschillende varianten, waarmee jij bekend moet zijn voordat je de capaciteitentest gaat maken. Door te oefenen raak je gewend aan de vraagstellingen en weet je precies hoe je alle letterpatronen op moet lossen. Je ziet hierdoor per variant wat er van jou verwacht wordt en kunt hier handig op inspelen. Letterpatronen bestaan namelijk uit verbanden leggen, tegenstellingen, synoniemen en letterreeksen die jij moet kunnen oplossen.
Een hoge score behalen door veel te oefenen
Iedere variant behoeft een eigen aanpak, maar alle varianten hebben een ding gemeen: jouw woordenschat moet op niveau zijn. Zonder deze woordenschat kun je namelijk veel vragen niet oplossen. Letterpatronen oefenen houdt daarom niet alleen in dat je de verschillende vragen moet beantwoorden, maar ook dat je zoveel mogelijk gaat lezen om nieuwe woorden bij te leren. Op deze manier kun je veel vooruitgang boeken en ervoor zorgen dat je een hoge score behaalt voor dit onderdeel. Ook kun je door te oefenen meer zelfvertrouwen opbouwen, waardoor de gehele capaciteitentest je vele malen beter afgaat.
Denk bij de verschillende onderdelen aan anagrammen met losse letters, anagrammen met verschillende lettergrepen, letterpatronen waarbij letters ontbreken en woorden waarmee je een ander woord moet vormen. Daarnaast zou je reeksen van letters tegen kunnen komen die jij moet afmaken aan de hand van de logica die de gegeven letters onderling bevatten. Wat alle varianten precies inhouden lees je hieronder.
Uiteindelijk worden de letterpatronen beoordeeld in combinatie met de andere onderdelen van de capaciteitentest. Er komt een gemiddelde score uit aan de hand van jouw resultaten. Deze score wordt vergeleken met een vooraf opgestelde normgroep. Als jij lager dan deze normgroep scoort, betekent dit dat je automatisch afgewezen wordt voor het werk bij de politie. Een gemiddelde of hogere score geeft jou een positieve beoordeling. Echter wordt jouw score ook nog vergeleken met de scores van andere sollicitanten. Het zou daarom kunnen betekenen dat je zelfs met een hoge score het risico loopt dat je niet uitgenodigd wordt voor de volgende selectiedag van de politie.
De verschillende varianten bij letterpatronen oefenen
Tijdens het letterpatronen oefenen kom je veel verschillende varianten van de patronen tegen. Met deze varianten wordt jouw woordenschat getoetst, maar ook jouw taalkundig vermogen en redeneervermogen. Een van de varianten waarmee je kunt gaan oefenen zijn letterpatronen met een gegeven woord, waarvan de letters een nieuw woord kunnen vormen. De woorden kun je maken door letters uit het gegeven woord te verplaatsen. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is het woord ‘kat’. Door de letters te wisselen kun je er ‘tak’ van maken. Een lastiger voorbeeld is ‘artsen’. Hierbij zijn meer letters die verplaatst moeten worden, waardoor je goed moet kijken waarmee het volgende woord gaat beginnen. In dit geval zou je er ‘staren’ van kunnen maken.
De anagrammen met losse letters zijn vaak lastiger. Dit komt doordat jouw hersenen zijn ingesteld om aan de hand van een begin- en eindletter een woord te maken. Als er losse letters gegeven zijn, die niet in de goede volgorde staan, hebben jouw hersenen langer de tijd nodig om het verband tussen de letters te kunnen zien. Je kunt jezelf hier wel op trainen door letterpatronen oefenen te gaan. Neem als voorbeeld de letters U – S – K – T – N. Om tot het goede antwoord te komen, moet je eerst bepalen welke letter de beginletter is. Van hieruit wijst het zich eigenlijk vanzelf en heb je de woorden snel ontdekt. In dit geval moet er het woord ‘kunst’ komen te staan. Ook ‘L – E – A – D – D’ is een voorbeeld van een letterpatroon.
De missende letters maken het jou eenvoudig
Letterpatronen komen ook voor in verschillende lettergrepen, waarbij een lettergreep te veel is gegeven. Deze lettergreep staat erbij vermeld om jou op het verkeerde been te zetten. Het is hierbij belangrijk dat je helder na blijft denken, zodat je niet in de valkuilen valt. Aan de hand van de lettergrepen die er daadwerkelijk toe doen kun jij uiteindelijk het juiste woord maken. Een voorbeeld hiervan is CEP – TI – BOEK – TEL. Je kunt ervoor kiezen om eerst te kijken welke lettergreep er niet tussen hoort, maar ook om direct te kijken of je het woord herkent aan de hand van de gegeven lettergrepen. Welke mogelijkheid je ook kiest, met logisch nadenken kom je altijd tot het goede antwoord. In dit geval is het ‘boektitel’ en is de lettergreep CEP overbodig.
De laatste variant die je tegenkomt van deze varianten bij letterpatronen oefenen is de variant met de missende letters. Bij dit onderdeel worden twee woorden gegeven en daarnaast drie letters die ingevuld kunnen worden. In tegenstelling tot de vorige vragen moet je bij deze vragen de letter aangeven die er niet bij hoort. De woorden kun je invullen en aan de hand daarvan ontstaat het antwoord. Een voorbeeld hiervan is ‘Z_OI’ en ‘BL_UW’. De gegeven letters zijn E – A – O. Als je goed kijkt, zie je direct dat de E niet in het rijtje thuishoort. Dit moet daarom als antwoord aangegeven worden. Doordat de meeste letters gegeven zijn, zijn deze vragen vrij eenvoudig op te lossen. Je kunt hierdoor veel tijd besparen met dit onderdeel.
Letterreeksen kunnen ook voor komen in plaats van anagrammen. Deze letterreeksen werken op dezelfde manier als cijferreeksen. Er zijn een aantal letters in een reeks gegeven, waarbij de laatste letter ontbreekt. Aan de hand van de logica die de letters onderling bevatten kun je de rij aanvullen. Hierbij moet je het alfabet goed kennen. Als je het alfabet nog niet kent, moet je bij de letterpatronen oefenen ook aan de slag gaan met het alfabet. Het is echter geen schande als je het alfabet niet in alle richtingen op kunt noemen. We zeggen immers vaker getallen op dan dat we het alfabet aan het herhalen zijn. Het is echter wel belangrijk voor dit onderdeel van de capaciteitentest. Ga hier daarom altijd actief mee aan de slag, zodat je de vragen sneller kunt beantwoorden.
Tips bij het letterpatronen oefenen
Letterpatronen oefenen heeft enige tijd nodig. Je bent immers niet dagelijks bezig met het maken van verschillende rijtjes en daarnaast zijn de meeste woorden vaak gegeven. Onbewust komen we toch situaties tegen in het dagelijks leven die hier iets mee te maken hebben. Zorg er daarom voor dat je op alles voorbereid bent voor de capaciteitentest. Hierbij kun je ook enkele tips in jouw achterhoofd, zodat het oefenen steeds sneller gaat.
De eerste tip is om zoveel mogelijk te lezen. Jouw woordenschat moet vergroot worden en dit kan alleen wanneer je meer in aanraking komt met nieuwe woorden. Hoe meer je leest, hoe meer woorden je gaat herkennen en waarvan je uiteindelijk de betekenis gaat onthouden. Door jouw woordenschat te vergroten gaan ook steeds meer letterpatronen vanzelf. Tijdens het oefenen zul je erachter komen dat je sneller kunt gaan antwoorden, waardoor je jezelf veel tijd kunt besparen. Deze tijd kun je uiteindelijk in gaan zetten bij onderdelen waar je meer moeite mee hebt.
Actief bezig zijn met letterpatronen oefenen
Ga ook actief aan de slag met letterpatronen oefenen. Kies hierbij niet alleen voor de eenvoudige testen, maar daag jezelf uit door boven jouw niveau te gaan werken. Dit kan ervoor zorgen dat jouw intelligentie flink opgerekt wordt en je meer kennis krijgt. De informatie die bij alle opdrachten gegeven staat, kan jou helpen om zelfs de moeilijkste letterpatronen onder de knie te krijgen. Hierdoor ga je ook steeds meer patronen herkennen, wat weer ten goede komt voor de score van jouw capaciteitentest.
Neem ook de tijd om letterpatronen oefenen te gaan. Een keer de opdrachten gezien hebben, is niet genoeg om een hoge score te behalen. Zorg er hierbij ook voor dat je niet urenlang achter elkaar op hetzelfde zit te zwoegen, maar verspreid het over meerdere dagen. Regelmatig oefenen heeft een beter effect om alles onder de knie te krijgen dan wanneer je in razendsnel tempo de vraagstukken er doorheen jaagt. Ook blijf je zo langer onthouden hoe je de patronen aan moet pakken. Jouw lange termijngeheugen is voor de capaciteitentest belangrijker dan jouw korte termijngeheugen. Je zult jouw vaardigheden immers ook in de toekomst nog in moeten zetten.
Ga ook aan de slag met de snelheid tijdens letterpatronen oefenen. Als je de vraagstukken eenmaal onder de knie hebt en merkt dat jouw voortgang stilstaat, kun je gaan herhalen. Ga hierbij bijhouden hoe snel je werkt en probeer hier steeds een paar seconden vanaf te halen. Zo leer je om de snelheid erin te houden en kun je ervoor zorgen dat je onder tijdsdruk kunt presteren. Dit zul je nodig hebben tijdens de capaciteitentest. Hier heb je immers veel vraagstukken die binnen een bepaalde tijd opgelost moeten zijn en je hebt geen tijd om lang stil te staan bij een bepaalde vraag. Je kunt daarom de vragen waarover je blijft twijfelen overslaan en later nog eens terugkijken. Zo voorkom je dat je de test niet afkrijgt, waardoor jouw score ook hoger wordt.
Voorbereiden op de capaciteitentest en het onderdeel letterpatronen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor de capaciteitentest. Aan de hand van bovenstaande tips kun je daarom aan de slag om jezelf voor te bereiden. Dit begint allemaal bij het oefenen van alle onderdelen van de capaciteitentest. Zorg ervoor dat je alles goed doorgenomen hebt en meerdere keren hebt geoefend. De juiste herhalingen en daarbij actief bezig zijn met het oefenen van de onderdelen kan er namelijk toe leiden dat je geen onnodige fouten gaat maken tijdens de capaciteitentest.
Lettergrepen oefenen en de andere onderdelen van de capaciteitentest goed doornemen zorgt er ook voor dat jouw zelfvertrouwen groeit. Met een goede dosis zelfvertrouwen kun je ervoor zorgen dat je niet onder de tijdsdruk bezwijkt en dat je helder na kunt blijven denken. Daarnaast kun je dit zelfvertrouwen tijdens de andere delen van jouw sollicitatie inzetten. Je weet immers wat je kunt en ook hoe je dit het beste kunt benutten om alle testen tot een goed einde te brengen. Wanneer je hierbij ook zelfvertrouwen uitstraalt, is de kans klein dat je afgewezen wordt voor de functie waarnaar je gesolliciteerd hebt. Word echter niet overmoedig. Overmoedigheid kan weer leiden tot verkeerde beslissingen, waardoor jouw score drastisch omlaag gaat.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan