Een letterpatronen test voor de politie
Er zijn veel vaardigheden en kwaliteiten benodigd om te kunnen werken bij de politie. Hierdoor heb je ook een lang sollicitatietraject voor de boeg, mits je alle onderdelen naar behoren uitvoert en op basis hiervan een positieve beoordeling krijgt. Een van de toetsen die jij af moet leggen is de cognitieve capaciteitentest. Deze test wordt afgenomen tijdens de tweede selectie dag, in combinatie met een taaltoets en de sporttest. Een onderdeel hiervan is de letterpatronen test. Het is belangrijk om te weten wat deze test inhoudt, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden en een hoge score kunt behalen voor dit onderdeel van jouw sollicitatie. Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg.
Inhoudsopgave
- Uitleg letterpatronen test
- Meer informatie over de capaciteitentest
- De verschillende varianten van de letterpatronen test
- Laat jezelf niet misleiden tijdens de letterpatronen
- Leer het alfabet voor de letterreeksen
- Voorbereiden op de letterpatronen test
- Een goede balans voor minder eentonigheid
Uitleg letterpatronen test
De naam letterpatronen test zegt jou in eerste instantie niet heel veel. Het is een test die veel verschillende benamingen heeft, waardoor het goed kijken is wat van jou verwacht wordt. Letterpatronen worden soms ook anagrammen genoemd en komt in verschillende varianten. Iedere variant toetst weer een ander onderdeel van jouw taalvaardigheid en hoe sterk je bent in de Nederlandse taal.
De Nederlandse taal is belangrijk om te kunnen werken bij de politie. Je krijgt immers iedere dag te maken met contacten leggen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling, waardoor je van alle markten thuis moet zijn. Daarnaast is het bij sommige functies bij de politie ook van belang dat je bepaalde codes kunt kraken die aan de hand van letters zijn opgesteld. Om te kunnen kijken of jij alle vaardigheden in huis hebt om goede contacten te onderhouden en alle andere werkzaamheden uit te kunnen voeren die bij de politie horen, krijg je de letterpatronen test.
Deze test bestaat dus uit verschillende varianten. Zo kan het voor komen dat je verschillende letters te zien krijgt die samen een nieuw woord vormen. Maar het zou ook kunnen zijn dat je met een gegeven woord een nieuw woord moet maken, je lettergrepen te zien krijgt die samen een woord vormen en waarbij er een lettergreep wegvalt en woorden waarbij letters ontbreken. Iedere variant is in eerste instantie niet heel moeilijk. Gedurende de letterpatronen test wordt het niveau van de test steeds een stukje verder opgevoerd totdat je op het niveau zit wat jij moet beheersen. Voor iemand met een MBO functie komen er dus geheel andere woorden voorbij dan iemand die voor een HBO functie solliciteert.
Meer informatie over de capaciteitentest
Voordat gekeken wordt naar de verschillende varianten van de letterpatronen test is het ook goed om te weten hoe de rest van de capaciteitentest eruitziet. Je moet immers meer vraagstukken beantwoorden dan alleen de vragen over de letterpatronen. In principe krijg je tijdens de selectiedag van de politie te maken met drie verschillende onderdelen: de letterpatronen, cijferpatronen en woordrelaties. Deze drie onderdelen toetsen niet alleen jouw taalkundig en cijfermatig inzicht, maar hebben ook veel te maken met de werkzaamheden die jij moet gaan uitvoeren bij de politie.
De capaciteitentest wordt ingezet om te kijken of jij geschikt bent voor een bepaalde functie binnen het bedrijf. Jouw vaardigheden worden stuk voor stuk getoetst en vergeleken met een zogenoemde normgroep. Deze normgroep is een vooraf opgestelde norm waarmee het niveau bepaald wordt. Ieder onderdeel wordt apart beoordeeld, waarna er een gemiddelde score aan wordt gehangen. Deze score is alleen positief als deze gemiddeld of hoger is dan de normgroep. Als de score lager uitvalt, houdt de sollicitatieprocedure voor jou op en kun je het op een later moment nog een keer opnieuw proberen.
Als je hoger hebt dan de normgroep, wordt er ook gekeken naar de scores van medesollicitanten. Je moet dus niet alleen hoger scoren dan de vastgestelde norm, maar ook hoger dan jouw concurrentie. Op deze manier kun je indruk maken op jouw potentiële werkgever en is de kans groter dat jij de baan krijgt. Echter is de capaciteitentest in combinatie met de andere onderdelen van deze selectiedag pas een opstapje naar het volgende deel van het traject. Als jij een positieve beoordeling krijgt, betekent dit dat je door mag naar de volgende selectiedag, waar je wederom te maken krijgt met verschillende testen.
De verschillende varianten van de letterpatronen test
Zoals hierboven gemeld staat, heb je bij de letterpatronen test te maken met verschillende varianten van de anagrammen. In eerste instantie werken ze allemaal hetzelfde. Je moet dezelfde woordenschat toepassen en daarnaast is het van belang dat je de nieuwe woorden kunt maken aan de hand van de informatie in de vraagstukken. Als je dieper ingaat op de verschillende varianten ga je merken dat er wel degelijk verschil in blijkt te zitten en dat ook de vraagstellingen vaak net op een andere manier zijn.
Te beginnen met het vormen van een nieuw woord uit het gegeven woord. Hierbij moet je met de letters van het gegeven woord een nieuw woord vormen, waarbij geen enkele letter overgeslagen moet worden. Deze vraagstukken beginnen vaak vrij eenvoudig, waarbij korte worden gegeven staan. Denk hierbij aan ‘sap’ of ‘niest’. Beide woorden kun je omvormen tot iets nieuws. Zo kun je sap omtoveren tot pas en niest tot niets of seint. Denk hierbij ook direct na over woorden binnen het werkveld. Dit kan jou helpen om meer vragen te beantwoorden en met andere woorden te komen. Een moeilijkere is badderen. Er zijn meer letters gegeven, maar je kunt er ook meer woorden mee maken. Denk hierbij aan benaderd of bradende.
Losse letters maken het soms wat lastiger in de letterpatronen test. Hierbij kunnen je hersenen vaak de woorden niet direct plaatsen. Jouw hersenen zijn namelijk zo ingesteld dat er sneller een woord kan worden gevormd als de begin- en eindletter op zijn plek staan. Je zou met dit onderdeel dus meer moeite kunnen hebben. Een voorbeeld van anagrammen met losse letters is E – R – D – W – G. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald wat de beginletter is. Vaak volgen de overige letters dan vanzelf. In dit geval moet er dwerg staan. Ook S – F – E – L is een vorm van deze anagrammen die je kunt krijgen tijdens de letterpatronen test. Hierbij is een letter minder gegeven, waardoor je er wellicht minder moeite mee hebt om de vraag op te kunnen lossen. Het goede antwoord op dit voorbeeld is fles.
Laat jezelf niet misleiden tijdens de letterpatronen
De letterpatronen test kent ook anagrammen waarbij een woord is opgedeeld in verschillende lettergrepen en waarbij een lettergreep te veel is gegeven. De lettergrepen kunnen jou helpen om een woord te vormen. De extra lettergreep kan jou hiermee echter weer op het verkeerde been zetten. Zorg er daarom voor dat je jezelf niet laat misleiden en helder na blijft denken. Ondanks dat je te maken hebt met tijdsdruk, moet je jezelf niet laten opjagen en rustig blijven. Een voorbeeld van deze variant is TA – SIE – STAP – FA. Bepaal hierbij eerst wat de eerste lettergreep moet zijn. Je kunt hierbij per lettergreep gaan kijken, maar je kunt ook direct zien welk woord er moet staan. Zo weet je ook gelijk welke lettergreep te veel is. In dit geval is STAP te veel en moet er fantasie staan.
De laatste variant die jij tegen kunt komen op de letterpatronen test is het deel met de missende letters. Hierbij zijn twee woorden gegeven en daarnaast drie letters die jij zou moeten invullen. Let bij dit onderdeel goed op. Je moet nu namelijk niet aangeven welke letters er ingevuld moeten worden, maar welke letter er niet tussen hoort. Zo heb je als voorbeeld BL_UW en Z_OI. De gegeven letters zijn A – O – E. Doordat de begin- en eindletter gegeven zijn, kun je vaak snel ontdekken welke woorden het moeten zijn. In dit geval zijn dit blauw en zooi. De letter E is dus overbodig en moet daarom als antwoord worden gegeven.
Leer het alfabet voor de letterreeksen
Let goed op dat niet altijd anagrammen gevraagd worden tijdens de letterpatronen test. Het zou namelijk ook kunnen zijn dat je een bepaalde reeks af moet maken. Je ziet dan verschillende vakjes, waarin een letter vermeld staat. Hieronder staan een aantal voorbeelden vermeld:
C – D – E – …
B – B – B – …
BE – GJ – LO – …
Je zult hiervoor het alfabet goed moeten kennen. Niet alleen moet je deze in de juiste volgorde op kunnen noemen, maar ook moet je de verbanden onderling weten en de logica achter de reeksen inzien.
Bij bovenstaande voorbeelden is het belangrijk dat je de ontbrekende letters invult. De eerste is vrij gemakkelijk. Hierbij komt er steeds een stap bij in het alfabet. Het enige goede antwoord is daarom F. Ook de tweede is eenvoudig. Je ziet hier continu dezelfde letter. Hierdoor kan het niet anders dan dat ook bij het laatste vakje dezelfde letter geplaatst moet worden. De laatste oefening kan lastig zijn. Je moet hierbij goed weten hoe het alfabet in elkaar steekt en daarbij ook de logica achter de combinaties inzien. Tussen de B en de E zitten twee stappen. Zo ook tussen de G en de J en de L en de O. Daarnaast zitten ook tussen de gegeven combinaties iedere keer enkele stappen. In dit geval heb je te maken met een ontbrekende letter van het alfabet tussen de combinaties. Hierdoor moet bij de laatste combinatie een Q ingevuld worden in het eerste vakje. Daarna pak je terug op de vorige logica. De enige logische letter die hier ingevuld kan worden is de T.
Voorbereiden op de letterpatronen test
Doordat er veel verschillende varianten in de letterpatronen test voor komen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk gaat oefenen met de verschillende vormen. Daarnaast moet je de andere delen van de capaciteitentest meenemen in jouw voorbereiding. Het kan daarom verstandig zijn om een planning te maken. Deze planning dient als houvast en zorgt er tevens voor dat je geen enkel onderdeel over het hoofd gaat zien tijdens de voorbereidingen. Ook weet je op deze manier sneller als er meer tijd nodig is voor een bepaald onderdeel.
Zorg daarom voor een goede tijdsindeling. Deze tijdsindeling maak je door alle onderdelen op een rijtje te zetten. Vergeet hierbij ook niet om jouw dagelijkse bezigheden erbij te vermelden en de andere onderdelen van jouw assessment. Zodra je dit rijtje gemaakt hebt, zet je er een schatting van de benodigde tijd achter. Hierdoor is het eenvoudiger in te plannen op de verschillende dagdelen en kun je alles beter op elkaar aan laten sluiten. Het is niet erg om gedurende het oefenen erachter te komen dat je meer tijd nodig hebt voor een bepaald onderdeel. Als bijvoorbeeld blijkt dat je niet goed bent in de letterpatronen test kun je hier tijd bij doen en bij een ander onderdeel waar je moeiteloos doorheen gaat tijd afhalen.
Een goede balans voor minder eentonigheid
Vergeet ook niet om een goede balans te maken tussen theorie en praktijk. Niet alleen helpt de theorie jou om de vraagstukken te beantwoorden, ook kan de afwisseling heel fijn zijn voor jouw motivatie. Urenlang zwoegen op praktijk kan ervoor zorgen dat je volledig uitgeput bent en je uiteindelijk jezelf er niet meer toe kunt zetten om te oefenen. Daarnaast is te veel theorie achter elkaar geen verstandige keuze, omdat dit snel eentonig kan worden. Met de juiste balans voorkom je dat je gedemotiveerd raakt en kun je iedere dag vol goede moed beginnen aan de letterpatronen test. Je gaat merken dat jouw score steeds meer omhooggaat en dat je de vragen sneller gaat beantwoorden. Dit doet jouw zelfvertrouwen veel goed en zorgt er tevens voor dat je onder tijdsdruk kunt werken tijdens de uiteindelijke capaciteitentest. De ontspanning die dit met zich meebrengt, zorgt ervoor dat jij uiteindelijk een hoge score behaalt en uitblinkt ten opzichte van andere kandidaten.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan