Politie sollicitatie
20 juli 2021 

Politie sollicitatie

Als je bij de politie wil solliciteren dan moet je je voorbereiden op een lange selectieprocedure. Je moet verschillende testen doorstaan om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze. De politie biedt verschillende soorten opleidingen aan, maar de toelating zal voor iedereen zwaar zijn. Je moet namelijk over veel verschillende competenties beschikken om een plekje op de opleiding te kunnen bemachtigen. Hier bespreken we alles wat je moet weten om je aan te kunnen melden voor een opleiding, wat je te wachten staat tijdens je sollicitatie en hoe je je het beste kan voorbereiden. 



Inhoudsopgave: 



politietest-coaching-programma

Toelatingseisen opleiding

Afhankelijk van de opleiding die je kiest moet je een diploma hebben van een vooropleiding. Ga je voor een mbo niveau 2 of 4 studie, dan is een vmbo diploma van de middelbare school al voldoende om je aan te melden. Er zijn ook opties om je zonder diploma aan te melden, daarvoor moet je een toelatingstoets maken van de NTI (mbo test) of van de LOI (mbo 4 test). De kosten hiervoor zijn voor je eigen rekening. Als je liever een HBO studie volgen wil bij de politie dan heb je op z’n minst een mbo niveau 4, havo of vwo diploma nodig. Daarnaast is het handig om je rijbewijs B te hebben voordat je begint met de opleiding. Voor zowel mbo en hbo studies moet je minimaal 18 jaar zijn om je aan te kunnen melden.



Selectieprocedure

Je voldoet aan de toelatingseisen en krijgt een uitnodiging voor de selectieprocedure, maar wat staat je nou te wachten? De selectie bestaat uit meerdere rondes verdeeld over meerdere dagen en kan wel tot 6 maanden duren. Op de eerste dag word je ingelicht over het politievak. Je gaat een gesprek aan met politiemedewerkers over wat je te wachten staat in het werkveld, zodat je er achter kan komen of het beroep wel echt bij je past. Op de tweede dag zal je een sporttest, cognitieve test en taaltest uitvoeren, waarvan je de resultaten op dezelfde dag nog te horen krijgt. Kom je door deze testen heen, dan moet je nog een psychologisch onderzoek en een lichamelijk onderzoek ondergaan. Uiteindelijk zal je ook nog een screening krijgen, omdat het belangrijk is dat je te vertrouwen bent als je voor de politie werkt.



De eerste dag

De eerste dag, ook wel Bewust Blauw genoemd, is de dag dat je kennis maakt met het politievak. Je wordt met meerdere kandidaten gelijktijdig uitgenodigd en gaat samen het gesprek aan over verschillende dilemma's die je kan tegenkomen in je toekomstige beroep. Deze dag is dan ook om uit te vinden of je het wel ziet zitten om een politie opleiding te volgen. Het kan namelijk zo zijn dat je een deel van je sociale leven op moet geven of bepaalde uiterlijkheden moet veranderen, zoals piercings uitnemen en dat is niet voor iedereen weggelegd.



De tweede dag

Op de tweede dag staan je drie verschillende testen te wachten, namelijk een taaltoets, een cognitieve test en een sporttest. Bij de taaltoets wordt er gemeten hoe goed je bent in lezen en schrijven. De toets bestaat uit drie onderdelen: de zogenaamde voortoets, waarbij je missende woorden moet invullen, in het tweede deel moet je meerkeuzevragen over een tekst beantwoorden en als laatste moet je een brief, mail of samenvatting van een tekst schrijven. De cognitieve test is een soort IQ test, waarbij jouw intelligentie en gevoel voor logica gemeten wordt door middel van bijvoorbeeld letter en cijfer patronen die je moet afmaken. Als laatste doe je een sporttest. Tijdens deze test loop je vijf maal een parcours in de gymzaal. Je zal moeten laten zien dat je beschikt over voldoende uithoudingsvermogen, explosiviteit, kracht en wendbaarheid. Begin niet te laat met trainen.



Psychologisch onderzoek 

Het psychologisch onderzoek bestaat uit twee delen: een vragenlijst en een gesprek met een psycholoog. De vragenlijst gaat over je persoonlijkheid. Je krijgt steeds twee stellingen te zien en je moet aangeven welke je het beste bij jezelf vindt passen. Daarna zal je ongeveer een uur met een psycholoog praten. Het doel daarvan is om te kijken of jij als persoon geschikt bent als agent. De psycholoog praat met je over je verleden en over situaties die voor jou lastig geweest zijn en hoe je op die momenten gehandeld hebt. Dit zegt namelijk veel over je persoonlijke competenties.



Medisch onderzoek

Tijdens het medische onderzoek zal je lichamelijk gecontroleerd worden door een onafhankelijke medische dienst. Er wordt gekeken of je:

  1. geen grote afwijken aan je ogen hebt
  2. je gehoor in orde is
  3. je geen beperkingen aan armen of benen hebt
  4. geen chronische rugklachten hebt
  5. uithoudingsvermogen toereikend is
  6. hart en longen in orde zijn
  7. vrij bent van aandoeningen het bewustzijn, evenwicht of oordeelsvermogen verstoren kunnen.

In dit filmpje word er meer verteld over het medisch onderzoek. (minuut 0,25 tot 1,35)



Background check en eindgesprekken

Heb je alle testen en keuringen doorstaan dan ben je bijna zover om toegelaten te worden tot één van de politieopleidingen. Je voert alleen nog een eindgesprek dat te vergelijken is met een normaal sollicitatiegesprek. Hierbij praat je over je motivatie om bij de politie te gaan, je competenties, verwachtingen en over de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast zal je achtergrond bekeken worden. Heb je vroeger contact gehad met politie of justitie, met wie ga je om en heb je schulden gemaakt? Deze gegevens zijn erg belangrijk, omdat je als agent een voorbeeldfunctie hebt en je te vertrouwen moet zijn.



Voorbereiden op het selectieproces

Ga in elk geval niet zonder je voor te bereiden het selectieproces voor één van de opleidingen van de politie in. Omdat het proces uit veel verschillende onderdelen bestaat is, is er een kans dat een onderdeel bij zit dat je niet haalt. Train in ieder geval ver van te voren voor de sporttest, deze ziet er namelijk makkelijk uit, maar is zwaarder dan je denkt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de PolitieconditieApp downloaden. Daarnaast kan je het Politie Coaching Programma volgen, waarmee je klaargestoomd wordt voor het selectieproces. Het programma heeft een slagingspercentage van 93%, grote kans dus dat je in één keer toegelaten wordt.



Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest