politietest tips

De politietest is een belangrijke stap in het selectieproces van de politie. Het is een uitgebreide test die het vermogen van de kandidaten meet om de juiste beslissingen te nemen en om te gaan met de dagelijkse uitdagingen die bij het politiewerk horen. Als je van plan bent om je aan te melden voor een baan bij de politie, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op deze test. Hieronder vind je enkele tips en oefenopdrachten die je kunnen helpen om je optimaal voor te bereiden op de politietest.


Inhoudsopgave:


Tips voor de politietest

  • Bereid je goed voor: Neem de tijd om jezelf goed voor te bereiden op de politietest. Zoek uit welke onderwerpen er in de test worden behandeld en bestudeer deze grondig. Zorg ervoor dat je ook op de hoogte bent van de regels en procedures die gelden voor het politiewerk.
  • Wees fit en gezond: Het politiewerk kan fysiek en mentaal veeleisend zijn. Zorg ervoor dat je fit en gezond bent, zodat je de test en het werk goed aankunt. Zorg voor voldoende rust en beweging en eet gezond.
  • Oefen met testen: Er zijn verschillende testen beschikbaar die je kunnen helpen om je voor te bereiden op de politietest. Oefen regelmatig met deze testen, zodat je vertrouwd raakt met de vraagstelling en het tempo van de test.
  • Blijf rustig en gefocust: Tijdens de politietest is het belangrijk om rustig te blijven en gefocust te blijven op de opdrachten. Laat je niet afleiden door externe factoren en neem de tijd om de vragen goed te lezen en te begrijpen.


Oefenopdrachten politietest

Opdracht 1: Situational Judgement Test

Een Situational Judgement Test (SJT) meet je vermogen om te reageren op situaties die zich kunnen voordoen tijdens het politiewerk. Hieronder vind je een voorbeeld van een SJT-vraag:

Stel je voor dat je als politieagent wordt geconfronteerd met een agressieve verdachte. 

Wat zou je doen?

A) Proberen om de verdachte te kalmeren en de situatie te de-escaleren.

B) De verdachte onder controle brengen met behulp van geweld.

C) Terugtrekken en wachten op versterking.


Opdracht 2: Verbal Reasoning Test

Een Verbal Reasoning Test (VRT) meet je vermogen om verbanden te leggen tussen verschillende concepten en ideeën. Hieronder vind je een voorbeeld van een VRT-vraag:

Welk woord heeft een betekenis die het meest overeenkomt met het woord 'ingenieus'?

A) Slim

B) Stom

C) Dom


Opdracht 3: Logisch redeneren test

Een Logisch Redeneren Test (LRT) meet je vermogen om logisch te denken en problemen op te lossen. Hieronder vind je een voorbeeld van een LRT-vraag:

Als alle trams groen zijn en sommige trams blauw zijn, welke van de volgende uitspraken is dan waar?

A) Alle trams zijn blauw

B) Sommige trams zijn groen

C) Geen van de trams zijn blauw


Opdracht 4: Persoonlijkheidsvragenlijst

Een Persoonlijkheidsvragenlijst meet je persoonlijkheid en eigenschappen die relevant zijn voor het politiewerk, zoals stressbestendigheid en empathie. Hieronder vind je een voorbeeld van een Persoonlijkheidsvragenlijst-vraag:

In hoeverre ben je het eens met de stelling: "Ik vind het belangrijk om mensen te helpen"?


Antwoorden oefenopdrachten politietest

Opdracht 1: Situational Judgement Test

Antwoord: A

Opdracht 2: Verbal Reasoning Test

Antwoord: A

Opdracht 3: Logisch redeneren test

Antwoord: B

Opdracht 4: Persoonlijkheidsvragenlijst

Antwoord: variabel


Nog meer oefenen Wil je nog meer oefenen? Doe dan de  Politietest Coaching . Met de  Politietest Coaching  kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen.  Klik hier  om verder te gaan