Rollenspel politie voorbereiden met tips en voorbeelden
31 oktober 2019 

Rollenspel politie voorbereiden met tips en voorbeelden

Een sollicitatieprocedure van de politie is lang. Je hebt verschillende selectiedagen, waarbij je per selectiedag af kan vallen op basis van jouw prestaties. Veel mensen vallen tijdens de tweede selectiedag al af, doordat de sporttest niet wordt behaald. Als jij een van de gelukkigen bent die door mag naar de derde selectiedag, krijg je te maken met het rollenspel politie. Dit is een onderdeel van de psychologische test en toetst jouw competenties, vaardigheden en persoonlijkheid op basis van wat jij laat zien tijdens het onderdeel. Je kunt er daarom het beste zo goed mogelijk op voorbereid zijn. 

Inhoudsopgave


politietest-coaching-programma

Uitleg rollenspel politie

Het rollenspel politie staat ook bekend als een praktijkoefening of praktijksimulatie. Tijdens deze oefening wordt een situatie nagebootst uit de praktijk, welke opgelost moet worden. Dit kan bijvoorbeeld een gesprek met een verdachte zijn, maar ook een gesprek met een medewerker die niet goed zijn werk geeft gedaan of met een probleem zit. Het is aan jou om aan de hand van jouw competenties en vaardigheden het gesprek tot een goed einde te brengen en met een oplossing of compromis te komen. Om het rollenspel uit te voeren, wordt gebruik gemaakt van een tegenspeler. Deze tegenspeler is een ervaren trainingsacteur, die verschillende trucs kent om het jou niet eenvoudig te maken. een vrouw die de rollenspel van de politie

Tijdens het rollenspel politie wordt de oplossing jou niet in jouw schoot geworpen. Je moet daarom jouw zelfbeheersing goed kunnen bewaren en de competenties en vaardigheden die je bezit op de juiste manier gebruiken. Deze competenties zijn de competenties die je in je moet hebben zitten om aan het werk te gaan bij de politie. Zo moet je actief kunnen luisteren, informatie kunnen verzamelen en jezelf in kunnen leven in de situatie. Aan de hand van alle informatie die je verzamelt, moet je tot een weloverwogen beslissing komen voor de situatie. Dit houdt in dat je veel vragen moet gaan stellen om de informatie te kunnen verzamelen. 

Het rollenspel politie draait dus altijd om een situatie die je binnen het werkveld tegen kunt gaan komen. Denk hierbij aan een burenruzie of een situatie in een openbare ruimte die volledig uit de hand dreigt te lopen. Hierbij speel jij zelf de agent in kwestie en jouw tegenspeler een van de buren die zijn verhaal komt doen. Houd er rekening mee dat jouw tegenspeler overstuur is door de situatie en daardoor veel kan vertellen of boos kan reageren. Je zult de persoon in kwestie dus moeten kalmeren voordat je naar een oplossing toe gaat werken. Dit kun je alleen doen als je jezelf kunt inleven in de situatie van deze persoon en kalm blijft. Pas wanneer jouw tegenspeler ontdooit, kun je samen tot de beste besluiten komen en zul je merken dat jouw tegenspeler meegaat in het verhaal dat jij vertelt. 

Valkuilen van het rollenspel politie

Bij het rollenspel politie draait het om veel verschillende competenties en vaardigheden. Doordat je in een stressvolle situatie bezig bent en zoveel mogelijk indruk wilt maken op jouw assessor, kun je al snel in verschillende valkuilen trappen. Het is van belang dat je deze valkuilen leert te herkennen en weet hoe je dit kunt voorkomen. Dit begint al tijdens de voorbereiding en kun je uiteindelijk meenemen in het officiële rollenspel dat je moet gaan afleggen. 

Een van de valkuilen is dat je te weinig uitzendt en te weinig ontvangt. Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit kan gebeuren. Zo kun je veel te veel te vertellen hebben tijdens het rollenspel politie. Je wilt laten zien dat je verstand hebt van het werkveld, waardoor je al snel alles op wilt gaan ratelen. Als je dit gaat doen, neem je geen tijd om naar jouw tegenspeler te luisteren en komt er te weinig informatie binnen om op de juiste manier de besluiten te kunnen nemen. Jouw inlevingsvermogen wordt hierdoor niet goed beoordeel, want je hebt immers niet goed genoeg geluisterd om je in de situatie in te kunnen leveren. Zorg er daarom altijd voor dat je goed luistert en daarna pas aan jouw verhaal begint. 

Een goede voorbereiding op black-outs

Bekijk hierbij ook goed hoe je jouw boodschap over gaat brengen. Tijdens het rollenspel politie is het van belang dat jouw boodschap helder is, zodat de tegenspeler ook iets aan jouw verhaal en informatie heeft. Een boodschap hoort altijd kort en bondig te zijn, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van vakjargon. Deze vakjargon kun je immers bij andere onderdelen van de sollicitatie inzetten. Veel mensen weten niet wat een bepaald woord betekent. Houd hier rekening mee. Hierdoor raak je zelf ook de draad niet kwijt tijdens het verhaal en zal alles een stuk helderder worden voor zowel jezelf als jouw tegenspeler. iemand die bang is om een blackout te krijgen van het falen van de rollenspel politie

Een tweede valkuil bij het rollenspel politie is de angst die je hebt voor een black-out. Hoewel een black-out voor kan komen, is het niet gebruikelijk dat je een echte black-out zult krijgen. De angst zit jou eerder in de weg en zorgt ervoor dat je geen zelfvertrouwen meer uitstraalt. Je kunt voor jezelf dingen meenemen naar de selectiedag die jou kunnen helpen om jezelf te herpakken. Denk bijvoorbeeld om bepaalde etenswaren voor als je duizelig wordt of een flesje water. Een assessor vindt het positief als je deze voorbereidingen hebt getroffen en aangeeft dat je dit nodig hebt, dan wanneer je er omheen draait en hierdoor niet meer gefocust bent op het rollenspel. Een acteur kan hier ook beter op inspelen, waardoor je weer op weg wordt geholpen. 

Overschat jezelf niet en neem de oefening serieus

Ook jezelf overschatten is een van de valkuilen tijdens een rollenspel politie. Dit gebeurt vaak al bij het doornemen van de informatie die je krijgt tijdens de praktijkoefening. Je krijgt immers informatie over jouw rol en de situatie waarin je jezelf bevindt. Je kunt hierbij denken dat het een makkelijke situatie is, doordat je precies weet hoe het zit en je overtuigd bent in jouw eigen kennen en kunnen. Je moet er echter nooit vanuit gaan dat de situatie gelijk tot een goed einde te brengen is en de werkgever je aanneemt voor de functie. Je kunt nog zo’n goed gevoel hebben, je moet altijd voorbereid zijn op het ergste. Daarom is het belangrijk om wel met zelfvertrouwen het rollenspel in te gaan, maar nooit volledig overtuigd te zijn dat je toch wel aangenomen wordt. 

Het is daarbij belangrijk dat je het rollenspel politie serieus neemt. Als je dit niet doet, doordat je het een lachwekkende situatie vindt en dit wel even gaat doen, kun je een negatieve beoordeling krijgen. Het gesprek wordt immers beoordeeld. Niet alleen door een assessor, maar ook door jouw tegenspeler. Deze moet aangeven hoe hij jou als gesprekspartner heeft ervaren en overmoedigheid doet hierbij niet veel goeds. Ondanks dat je de competenties en vaardigheden beheerst, zul je ze dus nog op de juiste manier in moeten zetten om alles tot een goed einde te brengen. Bekijk daarom ook altijd tijdens de voorbereiding wat er van jou verwacht wordt en op welke punten je nog wel eens de mist in zou kunnen gaan. 

Tips voor tijdens het rollenspel

Het rollenspel politie kent, zoals je ziet, enkele valkuilen. Je kunt er aan de hand van het herkennen van deze valkuilen voor zorgen dat je een betere beoordeling krijgt. Daarnaast kun je aan de hand van extra tips ervoor zorgen dat je precies weet wat je moet doen en hoe je jouw competenties en vaardigheden in kunt zetten tijdens de praktijkoefening. Een goede voorbereiding is hierbij belangrijk. Onderstaande tips helpen jou daarom verder tijdens zowel de voorbereiding als het rollenspel zelf, zodat je aan de slag kunt gaan. tips voor letterpatronen

Tijdens het rollenspel politie is het van belang dat je jezelf blijft. In tegenstelling tot in je jongere jaren, waarin je vaak een autoritaire politieagent speelde, moet je er nu juist voor zorgen dat je dicht bij jezelf blijft en alles op jouw eigen manier afhandelt. Je zult hierdoor de situatie objectief moeten beoordelen, eerlijk zijn en ervoor zorgen dat je integriteit aantoont. Je moet weloverwogen keuzes maken op basis van de feiten die je hebt verzameld. Als jij zeker bent van je zaak en daarbij ook dicht bij jezelf blijft, kun je een situatie eenvoudiger naar eigen hand zetten. 

Jouw competenties en zekerheid uitstralen

Heb hierbij ook overwicht met de competenties. Dit komt als eerste al door gewoon jezelf te zijn tijdens het rollenspel politie. Door alle stappen op de juiste manier uit te kunnen voeren, kun je de baas worden over de situatie en deze ook zo draaien dat het voor jou positief uitpakt. Correct en integer handelen aan de hand van de competenties is hierbij van belang. Een autoritaire houding moet je hierbij dus uit de weg gaan. Resultaatgericht werken is daarbij een van de competenties, evenals communicatieve vaardigheden. Goed luisteren, de juiste vragen stellen en daarmee tot een besluit komen is in feite alles waar een rollenspel om draait. 

Daarnaast is jouw uitstraling van belang bij een rollenspel politie. Je moet kalmte uit kunnen stralen en er ook verzorgd uitzien. De kalmte die je uitstraalt, slaat over op jouw tegenspeler. Dit kan echter wel enige tijd duren. Door het op de juiste manier aan te pakken en hierbij jouw zelfbeheersing niet te verliezen, kan ertoe leiden dat je de situatie eerder onder controle hebt dan wanneer je uit je slof schiet en met opmerkingen aan komt zetten die de situatie alleen maar verergeren. Een goed verzorgd uiterlijk geeft jou daarbij ook meer zelfvertrouwen en laat ook zien dat jij serieus bent in zowel jezelf als jouw werk. Dit kan er goed bij helpen om een goede indruk achter te laten tijdens de selectiedag. 

Grenzen op stellen helpt jou bij de uitvoering

Hierbij moet je ook jouw eigen grenzen opstellen. Iedere probleemsituatie kent zijn eigen gebruiken. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat je met alleen kalmte uitstralen tot de beste oplossing komt. Veel onvrede wordt op jou geuit in een situatie, waardoor er ook op jou gescholden kan gaan worden. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf jouw grenzen duidelijk hebt en hierbij ook bepaalde grenzen aangeeft bij jouw tegenspeler van het rollenspel politie. Zo kun je ervoor kiezen om grof taalgebruik, respectloos gedrag en bijdehandse opmerkingen af te keuren met waarschuwingen. Als jouw waarschuwingen niet helpen, kun je de persoon aanhouden. Stel hier voor jezelf ook een aantal waarschuwingen in. De meeste agenten kiezen voor drie waarschuwingen. Ook bij fysiek geweld of een poging tot kun je een persoon aanhouden. Pas bij levensbedreigende situaties mag je jezelf bewapenen en overmeester je de persoon die jou bedreigt. Al deze grenzen zijn van belang om kenbaar te maken, zodat jouw tegenspeler kan zien dat je weet wat je doet. grenzen opstellen is veel beter, uitgelegt met poppetje mooi op een rij en popptjes doorelkaar

Let bij het rollenspel politie ook op jouw lichaamstaal. Zelfvertrouwen is hierbij een van de belangrijkste. Door zelfvertrouwen uit te stralen laat je zien dat je de situatie overziet en wet wat je aan het doen bent. Dit begint bij een open houding, waarbij je jouw voeten op schouderbreedte neerzet en jouw armen langs jouw lichaam houdt of jouw handen bij elkaar voor je buik. Armen over elkaar straalt weer autoriteit uit. Je zult dit dus moeten voorkomen. Ook een onzeker overkomen kan ertoe leiden dat je geen overhand hebt op de situatie en daardoor te veel fouten gaat maken. Je moet immers ook in kunnen grijpen bij onverwachte situaties en dit kan niet als jouw handen of armen nog in de weg zitten. Jouw lichaamstaal kan jou helpen tijdens het rollenspel. 

Voorbereiding van het rollenspel politie

Om het rollenspel politie tot een goed einde te brengen, moet je jezelf goed voorbereid hebben. Hier kun je mee beginnen zodra je weet dat je deze selectiedag moet gaan afleggen. Er zijn op de website verschillende voorbeelden van een rollenspel te vinden, waarbij iedere situatie belicht wordt. Daarnaast kun je voor jezelf een aantal situaties opschrijven uit het werkveld en hiermee aan de slag gaan. Het is bij het oefenen van de praktijkoefening belangrijk dat je de juiste tegenspeler hebt. Iemand die met jou meepraat, is niet de juiste persoon om jou te helpen met de voorbereidingen. Zorg er daarom voor dat je iemand hebt die jou veel tegengas kan geven en dit ook durft te doen. Alleen zo ben je op iedere situatie voorbereid. voorbereiden, checklist

Een goede voorbereiding vindt ook plaats tijdens de selectiedag zelf. Voordat je aan het rollenspel politie begint, krijg je informatie mee over zowel jouw rol als de situatie die jij uit moet voeren. Neem de tijd om alles door te nemen en bekijk hierbij gelijk welke onverwachte situaties zich voor kunnen doen. Door hier meer inzicht in te krijgen, ga je jezelf ook zekerder voelen met betrekking tot de uitvoering hiervan. Zo kun je ook direct zien waar jouw sterke en zwakke punten liggen, waardoor je hier gebruik van kunt maken. Een goede voorbereiding straal je ook uit, waardoor jouw assessor positiever gaat reageren op jouw prestaties en je een grotere kans hebt dat je uitgenodigd wordt voor de volgende stap in de sollicitatieprocedure. 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest