Rollenspel politie
31 augustus 2021 

Rollenspel politie

De eerste twee selectierondes van de sollicitatieprocedure bij de politie worden gedaan op basis van jouw sollicitatiebrief en een intakegesprek. Als je intenties correct zijn, begin je daarna aan de verschillende keuringen. Deze vinden plaats op drie verschillende dagen. Tijden de eerste dag doe je online een cognitieve vaardighedentest en een taaltest. Kom je daar goed doorheen dan wordt er contact met je opgenomen om een afspraak te maken voor de tweede testdag. Daar wordt gekeken of je ook op psychologisch niveau over het talent beschikt om als agent aan de slag te gaan. Dit wordt gedaan tijdens een gesprek met een psycholoog en een rollenspel. 



Inhoudsopgave: 

pakket boxen



Een rollenspel is een simulatie van een echte situatie die je bij de politie tegen kunt komen

Veel sollicitanten zien op tegen het rollenspel van de politie omdat ze een nuchtere persoonlijkheid hebben en niet van toneelspelen houden. Dat is ook niet de bedoeling. Degene waarmee je te maken krijgt in het rollenspel is een speciaal getraind acteur, die goed weet hoe mensen kunnen reageren als ze overstuur zijn. Daardoor word je tijdens het rollenspel op een realistische manier geconfronteerd met een situatie die je als agent zou kunnen overkomen. Jij hoeft niet te acteren want je moet de persoon die voor je staat net zo behandelen als je dat op straat zou doen.

De bedoeling van het rollenspel is dat de psycholoog kan zien wat je sociale vaardigheden zijn en hoe je met stress omgaat. Door de echtheid van de simulatie kan beoordeeld worden hoe jouw persoonlijkheid omgaat met mogelijke situaties die je tijdens je werk als agent tegen kunt komen. Tijdens de test heb je de mogelijkheid om te laten zien dat je in een stressvolle situatie je rust kunt behouden en een geschikte oplossing weet te vinden. Hiervoor moet je kunnen luisteren naar de betrokken personen en je inleven in hun situatie. Vervolgens gebruik je een geschikte techniek om het overwicht naar je toe te trekken.

 


Er zijn verschillende manieren om een situatie onder controle te krijgen

De meeste problemen die je op straat zult tegenkomen, kunnen zonder geweld worden opgelost. Vaak kan een situatie gekalmeerd worden door de juiste vragen te stellen en de persoon die voor je staat het gevoel te geven dat je samen met hem of haar een oplossing gaat vinden. Het wordt je niet per se makkelijk gemaakt. De betrokkenen bij probleemsituaties zijn meestal al overstuur als de politie aankomt en ze kunnen daardoor boos of onredelijk reageren. Jij moet hen laten zien dat je hun situatie begrijpt en de intentie hebt om ze te helpen om het probleem op te lossen.

Het is de bedoeling dat je altijd een open lichaamshouding aanneemt, met je armen langs je lijf, of je handen ontspannen gevouwen voor je buik. Dit geeft aan dat je bereid bent om te praten. Het is daarentegen geen goed idee om je armen voor je borst te vouwen, omdat dit een vijandige houding is. Soms lukt het niet om mensen te kalmeren en dreigt de situatie te escaleren. Dit kun je vaak voorkomen door duidelijke grenzen te stellen in de vorm van bijvoorbeeld een (herhaalde) waarschuwing. In andere gevallen kun je niets meer doen dan te herkennen dat je de persoon moet aanhouden. Enkel in levensbedreigende situaties mag je jezelf wapenen en de persoon overmachtigen.


Je kunt jezelf voorbereiden

Het is natuurlijk lastig om je op een specifieke situatie voor te bereiden als je niet weet waar je in het rollenspel van de politie mee te maken krijgt. Maar de algemene competenties die de politie van je wil zien, kun je wel trainen. Dit doe je door goed op te letten hoe jij reageert op kleine irritaties en problemen in het alledaagse leven. Observeer je gedrag elke keer dat iets niet naar je zin is, of als er in je omgeving een conflict ontstaat. Neem bewust een open houding aan en vind de rust in jezelf. Stel vragen aan de betrokken personen, geef hen de ruimte om zichzelf te verklaren en stel vast waar je grenzen zijn. Dit kun je ook oefenen met een bekende die graag acteert. Deze kan proberen om je uit de kast te lokken.

 


Het verloop van het rollenspel bij de politie

De eerste fase van deze test is een uitleg. Daarbij wordt jou verteld over het verloop van het rollenspel. Je kunt vragen stellen en voor jezelf een duidelijk beeld vormen van wat er precies van je verwacht wordt. Vervolgens krijg je de tijd om je voor te bereiden op jouw specifieke casus. Je krijgt informatie over het soort situatie waar je mee te maken krijgt en de betrokken personen. Als mensen de politie bellen proberen ze ook zo veel mogelijk informatie los te krijgen voor ze de situatie binnenstappen.

Zo gauw je er klaar voor bent, komt de acteur in het spel en begint de simulatie. Deze wordt beoordeeld door zowel de assessor als de acteur. De assessor bekijkt je competenties om de situatie juist in te schatten. Van buitenaf kan deze persoon goed kijken naar je lichaam en luisteren naar je woorden. Hij kan zien wanneer en waarom het eventueel mis gaat. De acteur beoordeelt jouw effect op hem of haar. Hij zal analyseren of je in staat bent om hem/haar te kalmeren, duidelijke grenzen te stellen en vertrouwen in een oplossing te geven. Naderhand worden de indrukken besproken. In totaal duurt heel de procedure ongeveer een uur.


De beoordeling van het rollenspel bij de politie

Het rollenspel is een onderdeel van de psychologische test. Het bepaalt of jij de mentale vaardigheden en rust hebt om adequaat om te gaan met de stress van het werk bij de politie. Is dit niet het geval, dan is het zowel voor het politiecorps, als voor jouw geestelijke gezondheid, beter dat je ergens anders werk zoekt. De observaties van de assessor en de acteur worden gedeeld met de psycholoog waarmee je eerder al het interview hebt gehad. Deze legt de verschillende resultaten naast elkaar en bekijkt of jij de basis personaliteit hebt die nodig is om opgeleid te worden voor een baan bij de politie.



Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest