Toelatingseisen politie HBO
17 juni 2021 

Toelatingseisen politie HBO

Is jouw droom werken bij de politie? Afhankelijk van jouw niveau zijn er verschillende opleidingen die je daar kan volgen. Je hebt de keuze uit zowel mbo, als ook hbo en hbo-master opleidingen. Een hbo opleiding kun je in 4 jaar of versneld in 2,5 jaar volgen, waarbij de inhoud gelijk is. Om een hbo opleiding bij de politie te kunnen starten gelden er verschillende toelatingseisen. Lees hier of je in aanmerking komt voor een hbo opleiding bij de politie. 


Inhoudsopgave:
Vooropleiding

Als eerste is het belangrijk voor de 4-jarige studie dat je een diploma op zak hebt van één van de volgende vooropleidingen:

 • mbo niveau 4
 • havo of vwo
 • hbo propedeuse
 • associate degree
 • vanaf aanvang aan moet je een rijbewijs B bezitten
 • en je zwemvaardigheden moeten op niveau zijn


politietest-coaching-programma


Wil je de verkorte opleiding van 2,5 jaar volgen dan geldt:

 1. hbo/ wo bachelor diploma, maar die mag niet ouder dan 10 jaar zijn
 2. tijdens je vooropleiding moet een thesis geschreven hebben over een zelf opgezet onderzoek

Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om te studeren, omdat een verkorte studie ook harder werken betekent.

 mensen die en vooropleiding hebben gedaan, ze zijn aan het leren en huiswerk maken


Nog geen of een buitenlands diploma

Wanneer je nog aan het voortgezet onderwijs deelneemt of nog studeert, maar je alvast aanmelden wil bij de politie, dan kan je je alvast inschrijven zonder een diploma te laten zien. Dit doe je dan wanneer er later naar gevraagd wordt. Wanneer je een diploma uit het buitenland hebt, dan heb je een diplomawaardering nodig. Die is aan te vragen op de website van het IDW. Pas wel op dat het proces soms lang duren kan.

diploma met een kruis erdoorheen

Leeftijd, nationaliteit en taal

Om aan een hbo opleiding bij de politie te beginnen moet je minimaal 18 jaar zijn, omdat je tijdens je opleiding leert om een vuurwapen te gebruiken. Bij wet is namelijk vastgelegd dat je daarvoor minimaal 18 jaar moet zijn. Daarnaast moet je de Nederlandse nationaliteit bezitten om je aan te kunnen melden. Dit hoeft niet perse je eerste nationaliteit te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook je tweede zijn. Wanneer Nederlands niet je moedertaal is, dan moet je aan kunnen tonen met een certificaat dat je Nederlands spreekt op B2 niveau.


Mentale gesteldheid

Om tot de HBO opleiding van de politie toegelaten te worden, moet je verschillende testen uitvoeren. Je wordt voor de toelating zowel mentaal als fysiek getest en daarom is het belangrijk dat je geestelijk en lichamelijk in topconditie bent. Heb je bepaalde ongezonde verslavingen, geestelijke klachten of angsten, zoals bijvoorbeeld hoogtevrees, die een belemmering kunnen worden tijdens het uitvoeren van het beroep? Overleg dan goed of de opleiding wel bij je past. Natuurlijk kan je er ook voor gaan om je angsten te overwinnen.

mentaal-gezond - hersenen die gezond aan worden zijn


Fysieke conditie

Als agent moet je fysiek fit zijn, want je moet je namelijk vrij kunnen bewegen in noodsituaties. Belangrijk is dan dat je snel kan wisselen tussen bijvoorbeeld rennen, omdraaien en bukken.  De fysieke gesteldheid wordt gemeten aan snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Al deze vaardigheden heb je namelijk nodig tijdens het uitoefenen van het beroep. Je moet niet alleen alle vaardigheden afzonderlijk kunnen, maar ook snel kunnen schakelen tussen de verschillende vaardigheden en ze kunnen combineren, zoals bijvoorbeeld bij een aanhouding.

conditietraningMedische gezondheid

Naast mentale en fysieke gezondheid wordt ook je medische gezondheid gecheckt. De test wordt aan het einde van het selectietraject uitgevoerd door een onafhankelijke medische dienst. Bij de keuringen wordt er getest of je:

 1. goed scherp ziet op afstand
 2. kleuren goed kan zien en kan onderscheiden
 3. een goed gehoor hebt
 4. geen beperkingen aan armen of benen hebt
 5. geen chronische rugklachten hebt
 6. over voldoende uithoudingsvermogen beschikt
 7. geen beperkingen aan hart en longen hebt
 8. geen andere aandoeningen hebt die het bewustzijn, evenwicht of oordeelsvermogen verstoren kunnen

medische-gezondheidPersoonlijke eigenschappen

Ook je persoonlijkheid is van belang als je deel wilt nemen aan een hbo studie van de politie. Je moet namelijk om kunnen gaan met veel verschillende soorten situaties en sterk in je schoenen staan. Natuurlijk leer je een groot deel daarvan in de opleiding, maar vooraf is het goed om te weten wat voor competenties er van je gevraagd worden. Daarom hier een opsomming van de meest belangrijke persoonlijke eigenschappen:

 1. Je kan je inleven in verschillende situaties en beschikt over voldoende empathie
 2. Je respecteert het dat mensen allemaal verschillend kunnen zijn
 3. Je bent sociaal en beschikt over goede communicatieve vaardigheden
 4. Je kan presteren onder druk en omgaan met spanning
 5. Je denk oplossingsgericht en kan snel handelen
 6. Je neemt initiatief en je durft beslissingen te nemen
 7. Je hebt kennis van de verschillende normen en waarden van de samenleving

 persoonelijke eigenschappen


Gedrag 

Een ander onderdeel van de toelating is je gedrag. Om bij de politie te werken moet je laten zien dat ze je kunnen vertrouwen, je hebt namelijk een voorbeeldfunctie. Van te voren wordt er gekeken of je in het verleden in aanraking gekomen bent met de politie of justitie en waarvoor dat was. Je krijgt namelijk in je toekomstige baan te maken met gevoelige informatie of situaties waarbij het belangrijk is dat je te vertrouwen bent. Het is namelijk niet de bedoeling dat je in de verleiding kan komen misbruik te maken van je positie. Daarnaast wordt ook je omgeving bekeken. Met wat voor mensen ga je om en waar ben je vaak te vinden? En ook wordt er gecheckt hoe je bijvoorbeeld omgaat met geld en leningen. Al met al hoe betrouwbaar je bent en hoe integer je je opstelt.

een man met een voorbeeldfuntie


Selectieprocedure

Wanneer je je aanmeldt voor een hbo opleiding bij de politie dan wordt er eerst gekeken of je aan de toelatingseisen voldoet. Je wordt daarna op de hoogte gebracht van de selectieprocedure en hoe je je erop voorbereiden kan. Na elk onderdeel van de procedure wordt er bepaald of je geslaagd bent of niet, waarna je door kan gaan met het volgende onderdeel van de selectie. Houdt er rekening mee dat het totale proces wel tot 6 maanden duren kan.

SelectieprocedureNog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest