Welke Politie banen heb je allemaal?
17 augustus 2021 

Welke Politie banen heb je allemaal?

Bij politiewerk denk je misschien al gauw aan het werken als agent. Dit hoort er natuurlijk bij, maar er zijn nog een stuk meer banen bij de politie. Er zijn verschillende vakgebieden waarbinnen er een aantal verschillende banen zijn. In deze tekst kun je meer te weten komen over die vakgebieden. Zo krijg je een idee van het werk dat je bij de politie kunt doen. Dit helpt je wellicht als je nog twijfelt of een baan bij de politie iets voor jou is.


Inhoudsopgave: politietest-coaching-programma

Een baan als agent

Hoewel je de keuze hebt tussen veel verschillende banen bij de politie, hoort agent er natuurlijk ook bij. Dit werk kan heel gevarieerd zijn, omdat het natuurlijk ook afhankelijk is van meldingen die je krijgt. Het kan zo zijn dat je als agent gebeld wordt en ergens heen moet om hulp te verlenen. Het houden van toezicht hoort echter ook bij het werken als agent. Als er bijvoorbeeld wetten worden overtreden in het verkeer, is het ook aan agenten om in te grijpen. Ook kan het zo zijn dat je preventieadvies moet geven of (niet heel uitgebreid) recherchewerk uit moet voeren. Als je als agent aan de slag wilt, is het goed om er rekening mee te houden dat je ook nachtdienst kunt hebben. Zowel overdag als ’s avonds als ’s nachts kunnen agenten namelijk nodig zijn.


Een baan bij de politie binnen de IT

Een ander voorbeeld van de banen bij de politie, is een baan als IT ’er. Hierbij gaat het om verschillende digitale zaken. Het is moeilijk om aan te geven wat je precies moet doen als je bij de IT werkt. Er zijn namelijk verschillende functies binnen dit vakgebied. Een voorbeeld van werk binnen de IT bij de politie, is cybercrime tegengaan. Zo kun je bijvoorbeeld een crimineel die online crimineel handelt proberen te traceren als je bij de IT werkt. Naast cybercrime tegengaan, kun je als IT’er ook bezig zijn met cybersecurity. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat digitale informatie van de politie beschermd wordt. Op deze manier wordt vertrouwelijke informatie beveiligd. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van banen van de politie bij de IT.


Een baan bij de recherche

Een andere belangrijke baan bij de politie, is de recherche. Dit is een erg belangrijk onderdeel. Bij de recherche worden er namelijk misdaden onderzocht. Doordat dit gedaan wordt en misdaden bestreden worden, wordt er voor meer veiligheid gezorgd. Ook binnen de recherche zijn er een aantal verschillende banen. Je denkt misschien al gauw aan opsporing, waarbij onder andere vingerafdrukken gezocht en onderzocht worden. Dit behoort tot de forensische opsporing. Bij dit onderdeel gaat het dus om het vinden van sporen zoals vingerafdrukken (maar ook bijvoorbeeld haren). Deze worden onderzocht om erachter te komen wat er exact gebeurd is. Er zijn nog een aantal andere taken binnen de recherche. Ook cybercrime aanpakken hoort bij de recherche. Op deze manier worden ook criminelen op het internet aangepakt. Bij de recherche hoef je ook niet in alle gevallen een politieopleiding gedaan te hebben. Als je bijvoorbeeld criminoloog of IT’er bent, zijn er ook taken binnen dit werk die je kunt verrichten.


Een baan binnen de bedrijfsvoering van de politie

Er zijn natuurlijk ook banen binnen de politie die met de bedrijfsvoering te maken hebben. Het is belangrijk dat de bedrijfsvoering altijd goed verloopt, zodat het andere politiewerk ondersteund kan worden. Een voorbeeld van een baan binnen de bedrijfsvoering bij de politie, is werken bij de financiële administratie. Dit betreft boekhouding, waarbij financiële zaken geregeld worden. Een ander voorbeeld van politiewerk bij de bedrijfsvoering, is personeelsbeleid (HR). Als je bezig bent met het personeelsbeleid, ben je bezig met de werknemers binnen het bedrijf. Deze moeten ten eerste geselecteerd worden en vervolgens opgeleid en beoordeeld worden. Dit hoort bij het personeelsbeleid. Ook andere zaken, zoals logistiek (het regelen van de goederenstroom) horen bij de bedrijfsvoering. Ook dit werk bestaat dus uit verschillende onderdelen.


Een baan als persoonsbeveiliger bij de politie

Een andere baan binnen de politie, is het werken als persoonsbeveiliger. Zoals de naam al zegt, ben je bij dit werk bezig met het beveiligen van personen. Het gaat hier om personen die beveiliging nodig hebben, omdat er sprake is van een (mogelijke) dreiging. Dit kunnen personen zoals de Koning zijn. Bij personen zoals de Koning is er geen directe dreiging. Vanwege zijn rol is het echter belangrijk om bescherming te bieden tegen mogelijke dreiging. Het kan echter ook gaan om mensen die echt bedreigd zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld kroongetuigen zijn. In dit geval is het ook heel belangrijk dat deze persoon beveiligd wordt. Als je  als persoonsbeveiliger aan de slag gaat bij de politie, is je werk erg gevarieerd. Zoals je al kon lezen, weet je namelijk niet van tevoren wie de beveiliging nodig zal hebben. Ook beveilig je verschillende personen.


Een baan bij de politie in het vakgebied Intelligence

Misschien komt de term ‘Intelligence’ je nog niet bekend voor. Ook dit is echter een tak binnen het politiewerk. Als je binnen de Intelligence werkt, ben je bezig met de informatievoorziening. Dit kan binnen verschillende vakgebieden van het politiewerk gebeuren. Overal is informatievoorziening namelijk van belang. Als je een baan wilt in dit vakgebied, hoef je niet eens perse een politieopleiding te hebben gedaan. Als je executief wilt worden, heb je wel bepaalde opleidingen nodig. Dit hoeft ook in dat geval echter geen politieopleiding te zijn. Dat een politieopleiding niet vereist is, betekent echter niet dat het geen belangrijk onderdeel is. Informatievoorziening is erg belangrijk, niet alleen binnen de politie, maar voor iedere organisatie.


Een baan bij de politie op de meldkamer

Als je op de meldkamer gaat werken (of bij Intake & Service), dan help je mensen die contact opnemen. Als mensen naar de politie bellen, ben jij degene die de telefoon opneemt. Dit is zeer belangrijk werk. Als er namelijk (snel) politiehulp nodig is, is het aan jou om de juiste persoon in te schakelen. Je moet er namelijk voor zorgen dat degene die de hulp moet gaan verlenen op de hoogte wordt gebracht. Hier moet niet teveel tijd in gaan zitten, zodat degene die belt gauw geholpen kan worden.Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan


€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest