Kan je werken bij de politie zonder diploma?
22 juni 2021 

Kan je werken bij de politie zonder diploma?

Ben je na de middelbare school gestopt met leren, maar wil je graag doorstuderen bij de politie? Het is ook zonder diploma mogelijk om je carrière bij de politie te starten. Het verschilt namelijk per politieopleiding welk diploma je nodig hebt. Een mbo niveau 2 en niveau 4 basisopleiding kun je ook zonder diploma volgen. Natuurlijk moet je zowel met als ook zonder diploma nog voldoen aan andere eisen om uiteindelijk toegelaten te worden. Lees hier meer over de opties die je hebt om zonder diploma toch bij de politie aan de slag te gaan. Inhoudsopgave:


politietest-coaching-programma


Toelating mbo opleiding zonder diploma

Om mbo opleiding bij de politie te kunnen starten hoef je, zoals gezegd, niet perse een diploma te hebben. Heb je bijvoorbeeld een overgangsbewijs van 4 havo of 4 vwo, dan is dit al voldoende om je aan te kunnen melden. Daarnaast is het ook mogelijk om een toelatingstoets te maken voordat je je aanmeldt. Er zijn twee toelatingstesten die je zou kunnen maken, namelijk de NTI mbo test of de LOI mbo 4 test. Je moet de test zelf aanvragen en ook zijn de kosten voor je eigen rekening. Heb je al een keer één van beide testen gemaakt, dan kun je je daarmee aanmelden mits de test niet te oud is.

Toelating met diploma

Een mbo niveau 4 opleiding kun je ook volgen als je één van de volgende diploma’s op zak hebt:

 • vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg
 • diploma van mbo niveau 3
 • diploma van mbo niveau 4
 • certificaat DUO staatsexamen vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg voor Nederlandse taal en rekenen

Voor mbo niveau 2 opleiding word je ook toegelaten met:

 • een vmbo diploma (basis, kader of gemengde of theoretische leerweg)
 • mbo 1/ entrée diploma
 • mbo 2 diploma

Overige toelatingseisen

Ben je 18 jaar of ouder en heb je een diploma of een bewijs van het behalen van een toelatingstoets? Dan is niet direct voldoende om een opleiding bij de politie te starten. Er gaat namelijk een proces van ongeveer een half jaar aan vooraf waarin bepaald word of je geschikt bent om te komen werken bij de politie. Er zijn namelijk veel tests die uitgevoerd moeten worden voordat je toegelaten wordt, daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals je nationaliteit en de taal die je spreekt.

toelating-opleiding-politie - een vinkjeGezondheid 

Gedurende het selectieproces moet je verschillende testen doorstaan waarbij je fysieke, mentale en lichamelijke gezondheid gemeten worden. Je fysieke conditie wordt gemeten door een sporttest, waarbij je moet laten zien dat je snel kan wisselen tussen bijvoorbeeld springen, rennen en bukken. Je basisconditie wordt gemeten aan snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Daarnaast moet je in gesprek over je geestelijke gezondheid. Heb je bijvoorbeeld last van bepaalde angsten die later een belemmering kunnen vormen, dan is het goed daarover te spreken. Uiteindelijk zal je ook een lichamelijke check moeten ondergaan om vast te stellen of je geen lichamelijke problemen hebt die een gevaar kunnen opleveren voor jezelf of voor anderen.

lichamelijkPersoonlijke competenties

Wat voor persoonlijkheid je hebt is ook van belang tijdens de selectieprocedure. Je komt namelijk voor lastige situaties te staan tijdens je toekomstige werk en moet daarvoor sterk in je schoenen staan. De volgende competenties zullen je een voordeel opleveren:

 1. Je kan je goed inleven in anderen
 2. Dat mensen verschillend kunnen zijn vind jij geen probleem
 3. Je bent communicatief vaardig
 4. Je kan ook onder druk dat doen wat je gevraagd wordt
 5. Je vindt snel oplossingen voor problemen
 6. Je neemt initiatief
 7. De verschillende normen en waarden van de samenleving zijn jou bekend

Wees niet bang wanneer je bepaalde eigenschappen niet bezit. Veel zal je ook tijdens de opleiding leren.

Persoonlijke competentiesGedrag

Als je bij de politie werkt heb je een voorbeeldfunctie, daarom wordt ook je achtergrond bekeken. Ben je een keer in contact gekomen met de politie of justitie? Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, afhankelijk van de reden kan je alsnog toegelaten worden voor de opleiding. Een bepalende factor is of je te vertrouwen bent. Bij de politie moet je namelijk om kunnen gaan met vertrouwelijke informatie en de macht die je hebt niet misbruiken. Daarnaast zal er ook bekeken worden hoe je omgaat met geld en leningen en met welke mensen je omgaat.Wat kan je verwachten tijdens je studie

Je bent toegelaten en wat nu? Afhankelijk daarvan of je mbo niveau 2 of niveau 4 opleiding gekozen hebt zal je verschillende dingen leren. Mbo niveau 2 opleiding duurt 1,5 jaar, waarin je alles leert over toezicht houden, de veiligheid waarborgen en optreden daar waar nodig. Je krijgt les in o.a. aangiftes opnemen, wet- en regelgeving en gespreks- en aanhoudingstechnieken. De niveau 4 opleiding duurt een half jaar langer en daar zal je naast de bovengenoemde vakken ook leren over wapen behandeling en schieten, een proces verbaal opstellen, bemiddelen en slecht nieuws gesprekken voeren.

oefening-politie-opleiding


Opbouw studie

Een politieopleiding bestaat zowel uit een theoretisch deel als ook uit een praktijkgedeelte. Kies je mbo niveau 2 opleiding? Dan moet je er van uitgaan dat je ongeveer 50% van de tijd in de schoolbanken doorbrengt en het andere gedeelte in de praktijk leert. Je wordt direct verbonden aan een team in één van de politieregio’s, waar je na de eerste 16 weken van je opleiding in mee kan draaien voor 16 weken lang. Daarna ga je weer 16 weken terug naar school, enzovoort. De niveau 4 opleiding is anders in opbouw, daar loop je pas na 9 maanden je eerste stage die 3 maanden duurt. In het tweede jaar zal je grotendeels in de praktijk meelopen.

politie opleiding - leerlingen in de theorie les


Tijd en geld

Je zal per week zo’n 36-39 studie- of werkuren moeten investeren. Een opleiding bij de politie is dan ook een voltijd baan. Je hoeft je echter geen zorgen te maken over een bijbaantje. Als je een opleiding volgt bij de politie ben je namelijk vanaf het begin in dienst en zal je loon en reiskosten vergoeding ontvangen. Wanneer je de studie afgerond hebt, heb je ook gegarandeerd een baan op zak.

een klok met geld eromheenNog meer oefenen


Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen . Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest