Screening van de politie
Een van de onderdelen van de keuring is de screening. De politie doet deze screening, omdat je van onbesproken gedrag moet zijn. De politie gaat jouw verleden controleren en ze komen bij je thuis op bezoek. De politie vindt het namelijk erg belangrijk om te weten hoe jouw achtergrond is en hoe je leefomstandigheden zijn. Om dit te onderzoeken moet je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek afleggen. Dit wordt ook wel de screening van de politie genoemd.
Inhoud
Wat is de screening van de politie?
De screening is het laatste onderdeel van de keuring. De politie vindt het belangrijk dat je voor een politiefunctie betrouwbaar bent. In de wet is ook vastgesteld dat je pas politieagent mag worden als is vastgesteld dat je betrouwbaar bent. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor de screening.
Je moet tijdens de screening een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek afleggen. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of je betrouwbaar genoeg bent voor een functie bij de politie. Het belangrijkste tijdens de screening is dat je eerlijk bent. De politie zal er altijd achter komen als je hebt gelogen over bepaalde onderwerpen.
De screening wordt door een bepaalde afdeling van de politie uitgevoerd. Heb je van tevoren vragen over het onderzoek, dan mag je die altijd stellen. In de screening wordt bijvoorbeeld gekeken of je ooit strafrechtelijk bent veroordeeld, of je vaker bent aangehouden etc. Ben hierover dus altijd eerlijk.
Waarom moet je meedoen aan de screening van de politie?
Volgens de wet mag iemand pas werken bij de politie als er is vastgesteld dat de man of vrouw betrouwbaar is. Daarnaast vindt de politie het fijn om te weten hoe jouw leefomstandigheden zijn. Bijvoorbeeld waar je woont, of je een relatie hebt, of je kinderen hebt etc.
De politie controleert ook je verleden goed, er wordt gekeken of je een strafblad hebt en of je vaak in aanraking bent geweest met de politie. Dit telt allemaal mee voor de uitslag van de screening. De politie houdt ook je social media gebruik in de gaten. Een veroordeling betekent niet direct dat je niet geschikt bent voor een functie bij de politie. De politie kijkt naar het totale plaatje en rekent je niet meteen af op één onderdeel.
Hoe ziet de screening eruit?
De screening is een traject dat ongeveer 6 weken duurt. Dit traject bestaat uit een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek. Daarnaast is er ook nog een gesprek met de onderzoeker. In dit gesprek zal je ondervraagd worden over je privéleven. Dit kan dan gaan over je financiële situatie, familie en vrienden en vrijetijdsbesteding. Het gesprek kan op locatie plaatsvinden, maar ook telefonisch. Dit wordt door de onderzoeker en de kandidaat samen bepaald.
Voordat je aan de screening mag deelnemen moet je eerst een aantal stappen doorlopen. Zo moet je een aantal documenten aanleveren:
- CV
- ID-kaart/paspoort
- BKR- overzicht
- Ingevuld persoonsformulier screening
- Verslag buitenland (als je voor een langere tijd in het buitenland bent geweest)
Hierover zul je van tevoren een mail ontvangen waarin staat voor wanneer je deze documenten moet sturen en wat er allemaal precies in moet komen te staan. Zorg er voor dat je dit op tijd aanlevert, anders bestaat de mogelijkheid dat je vertraging oploopt. Vaak krijg je 5 werkdagen de tijd nadat je de mail hebt ontvangen om deze documenten aan te leveren.
Kun je jezelf voorbereiden op de screening?
Veel mensen zijn toch zenuwachtig als ze de screening moeten doen. Het belangrijkste is dat je open en eerlijk bent tijdens het onderzoek. De politie kan namelijk alles controleren in de bestanden.
Stap 1 om je voor te bereiden is om de documenten die hierboven staan op tijd aan te leveren.
De politie heeft zelf ook een betrouwbaarheid- en geschiktheidscheck die je in kunt vullen. Deze check staat op mijnkombijdepolitie.nl. Hierdoor weet je ongeveer wat voor vragen je kunt verwachten tijdens het onderzoek. De politie geeft zelf aan dat het handig is om de beroepscode politie een keer door te lezen. In de beroepscode staat informatie over de kernwaarden van de politie en waar de politie voor staat.
Uitslag screening
De uitslag van de screening ontvang je per e-mail. Is je uitslag positief, dan ben je betrouwbaar genoeg voor een functie bij de politie en zal je daadwerkelijke aanstelling in gang worden gezet.
De kans bestaat ook dat je uitslag negatief is, dan wordt helaas je selectieprocedure beëindigd. Er is natuurlijk voor iedereen een tweede kans. Drie jaar nadat je de uitslag van de screening hebt ontvangen kun je je weer aanmelden voor een opleiding bij de politie of voor een functie bij de politie.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.