Conditietest van de politie
04 april 2022 

Conditietest van de politie

Als je bij de politie wilt gaan werken, moet je eerst de conditietest afleggen, dit wordt ook wel de sporttest genoemd. Tijdens de conditietest wordt je conditie op de proef gesteld, denk hierbij aan je uithoudingsvermogen en je vaardigheid in bewegen. De conditietest is gebaseerd op het dagelijkse werk dat je uitvoert als je eenmaal bij de politie in functie bent. Voor de conditietest van de politie zijn er bepaalde tijden waaraan je moet voldoen, het is dus enorm belangrijk dat je conditie op het moment van de test goed is.

Inhoud

pakket boxen
 

Waarom moet je een goede conditie hebben voor de conditietest?

Je conditie is erg belangrijk als je later in functie bent bij de politie. Als je ervoor zorgt dat je als agent fit bent, zal je je mentaal en fysiek ook beter voelen. Een politieagent krijgt veel te verduren op een dag en daarom is het ook belangrijk dat je mentaal sterk bent.

De sporttest van de politie, ook wel de conditietest genoemd, is een zware test, veel mensen komen er tijdens de test achter dat ze toch niet zo’n goede conditie hebben als ze dachten. De conditietest bestaat uit 5 rondes waarin je conditie maximaal wordt getest. Als je de conditietest niet goed voltooit, doordat je de vereiste tijden niet haalt, mag je niet deelnemen aan de opleiding van de politie. Dit zou enorm balen zijn, want iedereen kan ervoor zorgen dat hij of zij goed is voorbereid voor de test.

Zorg er dus voor dat je conditie in orde is op het moment dat je de conditietest moet afleggen, zodat jij het gewenste resultaat behaalt en mag deelnemen aan de opleiding van de politie.

Hoe ziet de conditietest eruit?

De conditietest is een test die je individueel aflegt. Vaak zijn er op hetzelfde moment ook anderen bezig met de test. De test is gebaseerd op het dagelijkse werk van een politieagent. Voordat je begint aan de sporttest, is het belangrijk dat je het spelformulier invult. Daarna mag je je gaan omkleden en een warming-up doen.

Nadat je dit allemaal gedaan hebt, start de daadwerkelijke test. De vaardigheden die je moet beheersen om de sporttest te halen zijn sprinten, duwen en trekken, springen, bukken, tillen en keren.

De tijd die je ongeveer kwijt bent aan de conditietest is 90 minuten. Tot slot zal er ook nog een evaluatie plaatsvinden waarin je behaalde tijden worden besproken. Dit zal dan bepalen of je de conditietest hebt behaald of niet.

Uitleg van de conditietest van de politie

Voorbereiden conditietest

Veel mensen vragen zich af hoe ze zich moeten voorbereiden op de conditietest. Je kunt thuis informatie zoeken over wat je te wachten staat en de onderdelen trainen waarin jij denkt dat er nog veel te verbeteren valt.

Kijk bijvoorbeeld op YouTube naar filmpjes waarin ze je uitleg geven over de test en welke oefeningen goed zijn om te doen. De politie heeft hiervoor zelf ook een app ontwikkeld, de PolitieConditieapp. In deze app kun je een aantal trainingen volgen waardoor je nog beter bent voorbereid. De politie geeft zelf aan, dat als je training 5 van de PolitieConditieapp kunt volbrengen, dat je dan klaar bent voor de conditietest.

Wat je nog meer kunt doen om jezelf voor te bereiden:

  1. Kijk online naar recensies,
  2. Zorg goed voor je lichaam
  3. Doe een goede warming-up voordat je begint.

Op de dag van de test worden alle oefeningen nog een keer uitgelegd, zodat je de beste voorbereiding hebt gehad die mogelijk is. De rest is natuurlijk aan jezelf.

Kijk voor nog meer voorbereidingen op politiekeuring.nl

Voorbereiding voor de conditietest

Normtijden voor de conditietest

Voor de test zijn er bepaalde normen waaraan je moet voldoen. De tijden verschillen voor mannen en vrouwen, ook speelt de leeftijd een rol.

Leeftijdscategorie

Vrouwen

Mannen

Onder de 19 jaar

3:43

3:07

Tussen de 19 en 24 jaar

3:45

3:08

Tussen de 25 en 29 jaar

3:46

3:10

Tussen de 30 en 34 jaar

3:52

3:13

Tussen de 35 en 39 jaar

4:00

3:19

Tussen de 40 en 44 jaar

4:07

3:24

Tussen de 45 en 49 jaar

4:13

3:30

Tussen de 50 en 54 jaar

4:25

3:38

Tussen de 55 en 59 jaar

4:40

3:53

Tussen de 60 en 64 jaar

4:50

4:00

 Als je tijdens de conditietest deze resultaten niet behaald hebt, ben je helaas niet geslaagd voor de sporttest van de politie.

Houd je conditie op peil

Voor iedereen die de conditietest wel behaald heeft, blijf je conditie ook daarna in orde houden. In je functie als agent krijg je ook veel te maken met situaties waarin je een goede conditie nodig zult hebben. Daarnaast is sporten ook nog eens gezond. Voor de mensen die ook nog de politieopleiding gaan volgen, er komt ook nog een profit toets. De profit toets is een zware toets waarin je moet gaan roeien, squaten, push-ups, sit-ups, burpees en een 1600 m run moet doen. Het is dus belangrijk dat je conditie op dat moment ook nog op peil is.


Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest