Hoe word je een politie agent?
22 april 2022 

Hoe word je een politie agent?

Veel mensen hebben al vanaf kleins af aan de droom om bij de politie te gaan werken, maar hebben eigenlijk geen idee wat ze daarvoor moeten kunnen. Politieagenten hebben vaak afwisselend werk en maken elke dag eigenlijk wel iets mee, maar hoe wordt je nou daadwerkelijk een politieagent? Je kunt niet zomaar bij de politie gaan werken, omdat je eerst door een keuring heen moet komen.

Inhoud


pakket boxen

Welke stappen moet je zetten om politieagent te worden?

De eerste stap die je moet zetten is natuurlijk goed nadenken over een functie bij de politie. Ben je een geschikt persoon voor een functie bij de politie en wil je meehelpen aan een veiligere wereld? Dan ben jij de juiste persoon voor een baan bij de politie. Nadat je dit hebt gedaan kun je gaan zoeken naar verschillende vacatures bij de politie.


Het is wel belangrijk dat je eerst de politieopleiding volgt. In deze opleiding volg je een leerwerktraject van ongeveer 2 jaar. In deze 2 jaar ga je meerdere keren stage lopen en studeer je uiteindelijk af voor een politiediploma. Dit is op mbo-4 niveau. Heb je dit succesvol doorlopen dan krijg je garantie op een baan bij de politie. Er zijn natuurlijk ook politie opleidingen op hbo niveau.

Opleidingen van de politie

Aan welke eisen moet je voldoen om politieagent te worden?

De politie heeft een bepaald aantal standaardeisen waaraan je moet voldoen om überhaupt kans te maken op een baan bij de politie. Deze eisen hebben eigenlijk met van alles te maken.

Om kans te maken op een baan als politieagent, moet je minimaal een vmbo diploma in je bezit hebben. De politie heeft ook de regel dat iedereen die in functie is minimaal 18 jaar of ouder moet zijn. De optie om eerder te solliciteren bij de politie is er wel, je mag een halfjaar voordat je 18 wordt solliciteren bij de politie. De politie vindt het ook belangrijk dat je van onbesproken gedrag bent. Het is dus niet de bedoeling dat je al een strafblad hebt voordat je bij de politie gaat solliciteren.

De politie vindt het van belang dat je van Nederlandse nationaliteit bent en dat je de Nederlandse taal ook goed beheerst. Daarnaast moet je rijbewijs B hebben of dit binnen een jaar willen halen.

Politie testen

De politie test ook of je een goed zicht hebt en of je conditie in orde is. Dit zal worden getest tijdens het keuringstraject dat je moet doorlopen om in aanmerking te komen voor een functie bij de politie. Je moet ook in het bezit zijn van een zwemdiploma.

Deze eisen zijn voor de politie erg strikt en voldoe je niet aan deze eisen, dan kom je niet in aanmerking voor een functie bij de politie en wordt je sollicitatie niet meegenomen.

Wat houdt de keuring in die je moet afleggen om politieagent te worden?

De keuring van de politie bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. De politie wil je natuurlijk helemaal goed onderzoeken, voordat ze jou een functie aanbieden als agent. Je wordt dus helemaal van top tot teen onderzocht, de keuring bestaat uit 7 onderdelen.

Het begin van de keuring is de eerste toetsing. Hierin wordt jouw sollicitatie beoordeeld. De commissie bepaalt uiteindelijk of je door mag naar het volgende onderdeel van de sollicitatieprocedure. Het tweede onderdeel van de keuring is de eerste selectiedag. Tijdens deze dag wordt het programma Bewust blauw gevolgd. Het programma Bewust blauw heeft als doel om jouw motivatie en verwachtingen van een functie als politieagent te horen.


Na de eerste selectiedag volgt ook nog een tweede selectiedag. Op deze dag vinden de eerste politietesten plaats. Dit zal dan onderdeel A zijn van de politietesten. Onderdeel A bestaat uit een cognitieve vaardighedentest, een taaltoets en een sporttest. Op deze testen kun je jezelf goed voorbereiden.

Heb je de tweede selectiedag afgesloten, dan ga je door naar selectiedag 3. Hierin worden dan de overige testen uitgevoerd, ook wel onderdeel B genoemd. Onderdeel B bestaat uit een rollenspel, een psychologische test en een gesprek met een psycholoog. In het rollenspel zal je jezelf moeten voordoen als agent. De testen van onderdeel B gaan voornamelijk over jouw persoonlijkheid.

Nadat je alle selectiedagen hebt doorlopen volgt een eindgesprek. In dit eindgesprek moet je een soort van presentatie over jezelf geven. In de presentatie moet je het over jezelf hebben en moet je jouw motivatie laten horen om politieagent te worden.


Heb je jouw eindgesprek gehad, dan mag je door naar de medische keuring. In de medische keuring wordt je onderzocht door een arts. De arts gaat controleren of jij fysiek aan alle eisen voldoet die de politie stelt.


Het laatste onderdeel van de keuring is de screening. Tijdens de screening wordt onderzoek gedaan naar jouw achtergrond en komen ze op bezoek bij jou thuis. De politie vindt het fijn om te weten hoe jouw situatie is en hoe je verleden is geweest.

Welke taken heeft een politieagent?

De belangrijkste taken die een politieagent heeft, is het oplossen van misdaden, voorkomen van problemen, verlenen van hulp en zorgen dat verschillende situaties in het land in veilige banen worden geleid.

Taken politie agent

Tijdens deze taken is het belangrijk dat je rustig kunt blijven en dat je geen angst hebt. Je kunt als agent namelijk enorm veel meemaken op een werkdag.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ-test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ-test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

€ 47,-


Politietest Coaching A

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+Sporttest Politie

€ 57,-


Politietest Coaching B

+ Politietest Coaching Deel A

+ Politietest Coaching Deel B

+ Alle Bonussen

+ Community

+ Live Support

+ Coaching via mail

+ Mindset Training

+ Sporttest Politie

+ Cognitieve Capaciteitentest